Deuterium, tungt hydrogen, isotop av hydrogen med nukleontall 2, kjemisk symbol D eller 2H. Tallet 2, nukleontallet, angir at kjernen i tillegg til et proton har et nøytron. Andre hydrogenisotoper er protium P eller 1H og tritium T eller 3H. Vanlig hydrogen inneholder 99,9844 prosent protium, 0,0156 prosent deuterium og ytterst små spor av tritium. Den relative atommasse til deuterium er 2,014102, nær det dobbelte av naturlig hydrogens atommasse, som er 1,00797. Smeltepunktet for D2 er −254,4 °C, og kokepunktet −249,5 °C (tilsvarende for alminnelig hydrogen, H2, −259,2 °C og −252,8 °C).

Deuterium ble oppdaget av den amerikanske kjemiker H. C. Urey og medarbeidere da de i 1932 foretok fraksjonert destillasjon av flytende hydrogen og undersøkte restene spektralanalytisk.

Ved elektrolyse av vann blir deuterium anriket i elektrolytten i form av deuteriumoksid, D2O, tungtvann. Ved spalting av tungtvann kan man fremstille rent deuterium, D2.

Da hydrogen i forskjellige hydrogenforbindelser lar seg bytte ut med deuterium, har deuterium vært brukt som «indikatorelement» i undersøkelser over forløpet av kjemiske reaksjoner, særlig i dyre- og planteorganismer, samt studier av strukturell oppbygging av proteiner. Deuterium har også betydelig interesse i forbindelse med energiproduserende atomkjernereaksjoner, fusjoner, som f.eks. i hydrogenbomber.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.