Linus Pauling

Faktaboks

Linus Pauling

Linus Carl Pauling

Uttale
pˈå:liŋ
Født
28. februar 1901, Portland i Oregon USA
Død
19. august 1994, Big Sur i California USA

Linus Pauling

Av /NTB Scanpix ※.

Linus Pauling med en molekylmodell, som kan være hans forslag til DNA-molekyl.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Linus Pauling var en berømt amerikansk strukturkjemiker og fredsaktivist som ble tildelt to Nobelpriser: kjemiprisen i 1954 og Nobels fredspris i 1962.

Karriere

Han tok sin bachelorgrad i kjemi ved Oregon State College i 1922 og doktorgraden (PhD) ved California institute of Technology (CalTech) i fysikalsk kjemi i 1925. I doktorarbeidet bestemte han strukturen av flere mineraler med røntgendiffraksjon. I 1926 dro han på en rundtur til flere av tidens mest kjente fysikere i Europa og lærte seg kvantefysikk. I 1927 ble han ansatt i en begynnerstilling i teoretisk kjemi ved CalTech. Han ble professor i 1930 og fortsatte ved CalTech til 1963. Da dro han til University of California i San Diego og deretter til Stanford University.

Arbeid

Paulings vitenskapelige aktivitet var meget omfattende og strekker seg fra teoretisk og fysikalsk kjemi til biokjemi og medisin. Hans anvendelse av kvantemekanikk bidrog til større forståelse av den kjemiske bindings natur, hans bestemmelse av molekyl- og krystallstrukturer ved diffraksjonsmetoder og hans hypotese om proteiners heliksformede struktur la grunnlaget for tildelingen av Nobelprisen i kjemi 1954.

Pauling innså på et tidlig tidspunkt farene for vidtrekkende biologiske følger av kjernefysiske prøvesprengninger, og han ble en av de ledende forkjempere for å få disse stanset. Gjennom den såkalte Pauling-appellen ble det mulig å få en bred oppslutning av forskere fra alle verdens kanter om en henstilling til FN om å utvirke stans i prøvesprengningene. I 1962 fikk han Nobels fredspris for sitt arbeid mot atomvåpen.

Litteratur

  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001, isbn 82-02-17023-0, Finn boken

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg