klatrat

klatrat med et metanmolekyl

Artikkelstart

Klatrat er en kjemisk forbindelse som har molekyler av et annet stoff innesluttet i hulrom i krystallstrukturen. Et klatrat hvor verten er vann kalles også et gasshydrat, selv om det egentlig ikke er et hydrat, da det ikke er noen bindinger mellom gassmolekylet og vannmolekylene.

Faktaboks

Uttale
klatrˈat
Etymologi
av latin ‘gitter’

Et eksempel på et klatrat er vist i figuren hvor et metanmolekyl er omgitt av vannmolekyler som er bundet sammen med hydrogenbindinger. Vannmolekylene er bundet sammen på en måte som adskiller seg fra hvordan de er bundet sammen i is. De kan ha et smeltepunkt som er vesentlig høyere enn vanlig is.

Et tidlig eksempel på et klatrat ble oppdaget av Humphry Davy i 1810. Også edelgassene kan danne klatrater i vann. Det var de første forbindelsene som ble laget hvor en edelgass inngikk i strukturen.

Store mengder metan er lagret som permafrost og på havbunnen i gasshydrater. I et klatrat danner vannmolekylene et gitter med hulrom hvor metanmolekyler sitter som vist i figuren. Ved temperaturstigning kan metan frigjøres fra permafrosten og bidra til økt drivhuseffekt. Også organiske stoffer kan danne klatrater.

En klasse uorganiske forbindelser som zeolitter kan også oppfattes som klatrater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Halvard Baugerød

Her burde det vel nevnes at store mengder metan er lagra som metanhydrat i permafrost og på havbunnen. Ved temperaturstigning kan den frigjøres og bidra til drivhuseffekten.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg