Hydrogenbinding, er en binding mellom et H-atom på et elektronegativt atom som O, F og N og et ledig elektronpar på et annet elektronegativt atom:

-X-H···:Y-

Det er hydrogenbindinger mellom nabovannmolekylene både i is og vann. I DNA er det hydrogenbindinger mellom baseparene. Hydrogenbindinger er også viktige i proteiner og i en plast som kevlar.

Hydrogenbindinger har en dissosiasjonsenergi på 20–40 kJ/mol, og er den sterkeste form for intermolekylære bindinger. De kan bli i størrelsesorden 10 ganger sterkere enn en dipol–dipolbinding, men er fremdeles bare en tiendedel så sterk som en kovalent binding. Uten hydrogenbindinger ville kokepunktet for vann vært ca. –80 °C, med hydrogenbindinger er kokepunktet som kjent +100 °C. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.