Fosforoksider, binære forbindelser mellom fosfor og oksygen.

Fosfor(III)trioksid, P2O3, (P4O6), er et fast, hvitt, voksmykt, meget giftig stoff (smeltepunkt 23,5 °C). Både i fast, smeltet og løst form og i damptilstand svarer molekylmassen til den dobbelte formelen P4O6. Det dannes når hvitt fosfor brenner i luft ved lav temperatur og begrenset lufttilførsel, ofte i blanding med fosforpentoksid. Ved 70 °C antennes trioksidet i luft og brenner til fosforpentoksid: P4O6 + 2O2 = P4O10. Denne reaksjonen med oksygen foregår langsomt allerede ved alminnelig temperatur, og er årsaken til at hvitt fosfor lyser i mørke. Fosfortrioksid reagerer langsomt med kaldt vann under dannelse av fosfonsyre (fosforsyrling): P4O6+ 6H2O = 4H3PO3.

Fosfor(V)pentoksid, P2O5 (P4O10), er et hvitt, snølignende, luktfritt og meget hygroskopisk fast stoff som sublimerer ved oppvarming til 360 °C, det bestandigste av fosforoksidene. Det dannes under meget stor varmeutvikling ved forbrenning av fosfor eller fosforforbindelser under tilstrekkelig lufttilførsel. Teknisk fremstilles oksidet ved forbrenning av hvitt fosfor i jerntromler under rikelig tilgang på luft: P4 + 5O2 = P4O10. Fosforpentoksid foreligger i tre polymorfe former. Både i fast tilstand og i damptilstand består pentoksidet av P4O10-molekyler.

Den vanlige modifikasjon absorberer fuktighet med stor hastighet under dannelse av meta-, pyro- og ortofosforsyrer (se fosforsyre). Den løses i vann med fresende lyd under dannelse av ortofosforsyre: P4O10 + 6H2O = 4H3PO4. Pentoksidet er derfor denne fosforsyrens anhydrid. På grunn av sin sterke vanntiltrekkende evne anvendes fosforpentoksid til tørring av gasser og væsker og til å avspalte vann fra kjemiske forbindelser. Det er et av de kraftigste kjemiske tørremidler vi har. Luft som er tørret med fosforpentoksid, inneholder bare 1 mg vann i 40 000 l. Størst anvendelse har fosforpentoksid til fremstilling av fosforsyre og fosfater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.