fosforoksider

Fosforoksider, binære forbindelser mellom fosfor og oksygen.

Fosfor(III)trioksid

Fosfor(III)trioksid, P2O3, (P4O6), er et fast, hvitt, voksmykt, meget giftig stoff (smeltepunkt 23,5 °C). Både i fast, smeltet og løst form og i damptilstand svarer molekylmassen til den dobbelte formelen P4O6. Det dannes når hvitt fosfor brenner i luft ved lav temperatur og begrenset lufttilførsel, ofte i blanding med fosforpentoksid. Ved 70 °C antennes trioksidet i luft og brenner til fosforpentoksid: P4O6 + 2O2 = P4O10. Denne reaksjonen med oksygen foregår langsomt allerede ved alminnelig temperatur, og er årsaken til at hvitt fosfor lyser i mørke. Fosfortrioksid reagerer langsomt med kaldt vann under dannelse av fosfonsyre (fosforsyrling): P4O6+ 6H2O = 4H3PO3.

Fosfor(V)pentoksid

Fosfor(V)pentoksid, P2O5 (P4O10), er et hvitt, snølignende, luktfritt og meget hygroskopisk fast stoff som sublimerer ved oppvarming til 360 °C, det bestandigste av fosforoksidene. Det dannes under meget stor varmeutvikling ved forbrenning av fosfor eller fosforforbindelser under tilstrekkelig lufttilførsel. Teknisk fremstilles oksidet ved forbrenning av hvitt fosfor i jerntromler under rikelig tilgang på luft: P4 + 5O2 = P4O10. Fosforpentoksid foreligger i tre polymorfe former. Både i fast tilstand og i damptilstand består pentoksidet av P4O10-molekyler.

Den vanlige modifikasjon absorberer fuktighet med stor hastighet under dannelse av meta-, pyro- og ortofosforsyrer (se fosforsyre). Den løses i vann med fresende lyd under dannelse av ortofosforsyre: P4O10 + 6H2O = 4H3PO4. Pentoksidet er derfor denne fosforsyrens anhydrid. På grunn av sin sterke vanntiltrekkende evne anvendes fosforpentoksid til tørring av gasser og væsker og til å avspalte vann fra kjemiske forbindelser. Det er et av de kraftigste kjemiske tørremidler vi har. Luft som er tørret med fosforpentoksid, inneholder bare 1 mg vann i 40 000 l. Størst anvendelse har fosforpentoksid til fremstilling av fosforsyre og fosfater.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg