Knallgass er en blanding av to volumdeler hydrogengass og en del oksygengass ved samme trykk og temperatur (oksygengassen kan gjerne kan komme fra luften). Ved antennelse eksploderer gassblandingen og det dannes vanndamp:

2H2(g) + O2(g) → 2H2O(g) ΔHof = -241,82 kJ/mol

Energien som frigjøres i reaksjonen gjør at temperaturen på gassen kan komme opp i 3500 °C.

Hydrogen–luft-blandinger er eksplosive i området 4–67 volumprosent hydrogen. Mer hydrogenrike blandinger brenner med blålig flamme uten å eksplodere. På grunn av eksplosjonsfaren må stor forsiktighet fremvises overalt hvor det utvikles hydrogengass, for eksempel der bilbatterier lades.

Knallgassbrenner

I en knallgassbrenner kan temperaturen komme opp i 2700–2900 °C. Knallgassbrennere bruke til sveisning og skjæring av metaller. De brukes også til å fremstilling av gjenstander av kvarts eller platina og enkrystaller av aluminiumoksid som ved tilsetting av litt krom kan ligne rubin og ved tilsetting av litt titan eller jern kan ligne på safir.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg