hydrologi

Artikkelstart

Hydrologi er vitenskapen om vannets forekomst, kretsløp og fordeling på landjorden. Hydrologien omfatter også vannets fysiske og kjemiske egenskaper, og hvordan det forandrer seg i forhold til omgivelser og menneskelig aktivitet. Hydrologien omhandler nedbør, fordampning, avrenning i vassdragene, og vannet i undergrunnen (hydrogeologi). Snø og is er viktige hydrologiske fenomener i Norge (se for øvrig glasiologi).

Faktaboks

Uttale
hydrologˈi
Etymologi

av hydro- og -logi,

Også kjent som

eg. læren om vannet

Vannets kretsløp er ikke bare knyttet til landjorden, men også til atmosfæren og havene (jevnfør meteorologi og oseanografi). Hydrologien gir kunnskaper som trengs for all utnyttelse av ferskvann til vannforsyning, energiproduksjon, jordbruksvanning og industriformål, og for bruk av vassdragene blant annet for transport og som resipienter for forurenset vann. Hydrologien gir dessuten grunnlag for prognoser og varsler av flom.

Norsk hydrologiråd er en viktig aktør for samordning og informasjon om hydrologi og hydrologisk forskning. Internasjonal samordning av hydrologisk datainnsamling og prognosearbeid skjer i Verdens meteorologiorganisasjon, WMO. I Norge er Norges vassdrags- og energidirektorat ansvarlig for innsamling og analyse av hydrologiske data. Innen hydrogeologien er også Norges geologiske undersøkelse aktiv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Emma Knudsen

Hei! Jeg lurte på om du vet hvordan de hydrologiske forholdene er i Indonesia? Skal kartlegge dem i en artikkel.

svarte Tor Haakon Bakken

Hvis du er ute etter hydrologiske data (vannføring) så kan GRDC være en kilde, med mindre du har kontakt med de lokale myndighetene som har dette som sitt ansvarsområde.
https://www.bafg.de/GRDC/EN/Home/homepage_node.html

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg