Tempel, religiøs kultbygning, særlig brukt om en ikke-kristen helligdom.

Tempelet var i mange kulturer betraktet som gudens bolig, og de eldste templer minner derfor om bolighus i formen. Dette er tilfelle med de tidlige egyptiske templer. I Det gamle rike var templene også knyttet til pyramidene. Disse har gjerne et såkalt daltempel et stykke fra pyramiden og et gravtempel like ved denne. Begge typene er karakterisert ved søylehaller og gårdsrom med tilliggende kapeller. I templer fra Det nye rike blir disse elementene utvidet og monumentalisert. Templene kan få stor utstrekning og omfatte en rekke gårdsrom, søylehaller og kapeller som avløser hverandre med aksealitet.

Også i det gamle Orienten imiterer templene boliger, eller snarere palasser. Det hellige området omgis av en mur. Innenfor ligger en gårdsplass omgitt av en rekke rom. I hovedrommet, cella'en, stod gudebildet. Som i det gamle Egypt blir typen gradvis mer monumental og aksealt preget. I Mesopotamia hadde man fra gammelt av en tendens til å legge cella-bygningen på en høy terrasse som symboliserte et fjell. Denne formen danner utgangspunkt for den såkalte ziggurat, der flere terrassebygg ligger over hverandre. De minker i størrelse oppover, slik at konstruksjonen minner om en pyramide.

Også de hetittiske og fønikiske templene bestod av én eller flere påfølgende haller eller gårdsrom omgitt av mindre rom. Det mest kjente tempel av fønikisk type var det jødiske i Jerusalem. Dette ble ødelagt og gjenoppbygd en rekke ganger. Siste ødeleggelse skjedde i 70 e.Kr. Dette tempelet hadde tre haller som lå på rad, forhallen, Det hellige og Det aller helligste. Disse var omgitt av en rekke små rom.

De gammelpersiske templene var mer beskjedne i format. Kulten utspant seg for det meste i friluft. Et bevart persisk tempel fra 500-tallet f.Kr. fremstår som en høy, tårnaktig bygning med kvadratisk grunnplan. Denne karakteriserer også senere persiske templer, skjønt noen av disse viser også inspirasjon fra greske og romerske templer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.