Parthenon er et tempel på Akropolis i Athen, det mest berømte av alle greske templer.
Parthenon av . CC BY NC ND 2.0
Et tempel (pagode) i Asakusa i Tokyo.
Tempel av . Falt i det fri (Public domain)

Det gylne tempel, en sikh-helligdom i Amritsar i India. Det ble bygd på 1600-tallet av guru Arjun Dev. I 1802 ble det restaurert av Ranjit Singh, som lot taket kle med forgylte kobberplater; derav navnet.

det gyldene tempel av . CC BY NC SA 3.0

Et tempel er en religiøs kultbygning. Ordet brukes særlig om en ikke-kristen helligdom.

Faktaboks

Etymologi
av latin, ‘sted for gudsdyrkelse’

Tempelet var i mange kulturer betraktet som gudens bolig, og de eldste templene minner derfor om bolighus i formen. Dette er tilfelle med de tidlige egyptiske templene.

Templer fra Den greske antikken er rektangulære i form og fremtrer blokkaktig i landskapet. Templer fra Romerriket ligger på et høyt podium, med adgang bare i fronten gjennom en trapp. Fronten blir derfor mer markert enn i et gresk tempel. Både grekerne og romerne har også rundtempler omgitt av søyler.

Utenfor Middelhavsområdet og Midtøsten finnes mange andre tempelformer, som Kinas og Japans slanke, elegante pagoder. Både i hinduiske og buddhistiske kulturer er det blitt reist store tempelbygg.

I Mellom-Amerika er det pyramide- eller ziggurat-lignende templer og i Sør-Amerika halltempler.

Midtøsten

I Det gamle riket (Det gamle Egypt) var templene også knyttet til pyramidene. Disse har gjerne et såkalt daltempel et stykke fra pyramiden og et gravtempel like ved denne. Begge typene er karakterisert ved søylehaller og gårdsrom med tilliggende kapeller. I nyere templer blir disse elementene utvidet og monumentalisert. Templene kan få stor utstrekning og omfatte en rekke gårdsrom, søylehaller og kapeller som avløser hverandre med aksealitet.

Også i det gamle Orienten imiterer templene boliger, eller snarere palasser. Det hellige området omgis av en mur. Innenfor ligger en gårdsplass omgitt av en rekke rom. I hovedrommet, cella'en, stod gudebildet. Som i det gamle Egypt blir typen gradvis mer monumental og aksealt preget. I Mesopotamia hadde man fra gammelt av en tendens til å legge cella-bygningen på en høy terrasse som symboliserte et fjell. Denne formen danner utgangspunkt for den såkalte ziggurat, der flere terrassebygg ligger over hverandre. De minker i størrelse oppover, slik at konstruksjonen minner om en pyramide.

Også de hetittiske og fønikiske templene bestod av én eller flere påfølgende haller eller gårdsrom omgitt av mindre rom. Det mest kjente tempel av fønikisk type var det jødiske i Jerusalem. Dette ble ødelagt og gjenoppbygd en rekke ganger. Den siste ødeleggelsen skjedde i 70 evt. Dette tempelet hadde tre haller som lå på rad, forhallen, Det hellige og Det aller helligste. Disse var omgitt av en rekke små rom.

De gammelpersiske templene var mer beskjedne i format. Kulten utspant seg for det meste i friluft. Et bevart persisk tempel fra 500-tallet fvt. fremstår som en høy, tårnaktig bygning med kvadratisk grunnplan. Denne karakteriserer også senere persiske templer, skjønt noen av disse viser også inspirasjon fra greske og romerske templer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg