I Det gamle testamentet og Tanakh er Sinai navnet på fjellet der loven (Toraen) ble åpenbart for Moses. Fjellet kalles også Horeb.
Faktaboks
- uttale:
-
sˈinai
Ifølge kristen tradisjon skjedde åpenbaringen i et fjellområde i den sørlige delen av Sinaihalvøya, mellom Akababukta og Suezbukta. Sinaifjellet har toppene Jabal Musa (Mosesfjellet) 2642 moh. og Jabal Katrina 2629 moh. Angivelsen av toppens høyde varierer i ulike kilder, men disse er de mest brukte målingene.
Ved foten av Jabal Musa ligger Katarina-klosteret, som man antar ble bygd under keiser Justinian 527 e.Kr. I jødisk tradisjon har lokaliseringen av det fysiske Sinaifjellet aldri vært av spesiell interesse. Jødedommen har derfor heller aldri sett på Santa Katarina som et hellig sted.
Det er ikke mulig å identifisere geografisk det Sinaifjellet som er omtalt i Bibelen. Kildene er uklare, og det ser ut til å finnes forskjellige tradisjoner. Ifølge enkelte forskere har Kadesj-Barnea (80 km sørvest for Beer Sheva) vært skueplassen for flere av de viktigste hendelsene som tradisjonen legger til Sinai. I 2014 ble det fremsatt en teori om at Har Karkom (Karkomfjellet) i Negevørkenen kan ha vært det riktige stedet.
I dag er den vanligste teorienat Bibelens Sinai kan ligge i det nord-vestlige Arabia, øst for Akababukta. Arkeologer har funnet mange tegn på at dette området var bebodd på 1200-tallet fvt., som er den tiden da israelitters utvandring fra Egypt, Eksodus, kan ha funnet sted.
Kommentarer (5)
skrev Einar Gustafsson
svarte Sverre Olav Lundal
svarte Marte Ericsson Ryste
svarte Einar Gustafsson
svarte Marte Ericsson Ryste
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.