Kunst i Kambodsja

Av .
Lisens: CC BY ND 2.0
Relieff av en apsara, himmelsk danserinne og kurtisane, fra Angkor-vat.
Relieff av en apsara
Av .

Artikkelstart

Tidlige kunst- og bruksgjenstander fra Mekongdeltaet viser innflytelse fra den kinesiske Han-kulturen, Iran og fremfor alt fra India, særlig i fremstillinger av hinduiske guder.

Tidlig Angkorstil

Et eksempel fra denne perioden (rundt 860-1000) er tempelet Prah Ko fra 879. Ta Keo fra omkring år 1000 er et fullt utviklet khmer-tempel med et høyt sentraltårn, omgitt av fire lavere tårnbygninger på en trappetrinnformet sokkel. Alt er utført i stein og dekorert med fasadeskulptur og vekstornamenter. Et utsøkt eksempel på denne høyt utviklede billedhuggerkunsten finnes også i det lille tempelet Banteay Srei, utført i rød sandstein på slutten av 800-tallet. Khmer-kunsten skapte en gudeverden der hinduisme og buddhisme smelter sammen.

Angkor-vat og Angkor-thom

Med de store tempelanleggene i Angkor når kunsten et høydepunkt i perioden 1100-1200. Det mest kjente og best bevarte er Angkor-vat, som ble reist under khmerkongen Suryavarman 2 (1113-1150). Tempelet er oppført i tre avsatser og når en høyde på 65 m. Det består av et sentraltårn omgitt av fire hjørnetårn. Bygningene er oppført i stein, med langsgående relieffutsmykninger som gjengir scener fra Mahabarata, Ramayana og mytologi omkring Vishnu. Relieffene gir et levende bilde av khmer-samfunnet.

Under Jayavarman 7 (1181-1219), omkring 1200, ble det monumentale buddhisttempelet Bayon reist i Angkor-thom. Det er særlig kjent for de kolossale buddhahodene som pryder tempeltårnene. Det finnes et utsøkt portrett av kong Jayavarman 7 i Nasjonalmuseet i Phnom Penh, hugd i sandstein, og med Buddhas ansiktstrekk.

Etter 1220 mistet khmerriket sin nyskapende kraft, og Angkor forfalt. Angkor ble gjenoppdaget av portugisere og spaniere på 1500-tallet og av franskmenn på midten av 1800-tallet. Siden 1850-årene er det utført et stort forsknings- og restaureringsarbeid, som fortsetter etter de betydelige ødeleggelsene under og etter borgerkrigen i 1970-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg