De fem portene inn til byen er alle prydet med fire gigantiske ansikter uthogd i stein.

Angkor Thom, Bayon av Claudia Schillinger. CC BY ND 2.0

Ta Prohm av Filip Nomad. CC BY NC ND 2.0

Tidlige kunst- og bruksgjenstander fra Mekongdeltaet viser innflytelse fra den kinesiske Han-kulturen, Iran og fremfor alt fra India, særlig i fremstillinger av hinduiske guder.

Et eksempel fra denne perioden (ca. 860-1000) er tempelet Prah Ko fra 879. Ta Keo fra omkring år 1000 er et fullt utviklet khmer-tempel med et høyt sentraltårn, omgitt av fire lavere tårnbygninger på en trappetrinnformet sokkel. Alt er utført i stein og dekorert med fasadeskulptur og vekstornamenter. Et utsøkt eksempel på denne høyt utviklede billedhuggerkunsten finnes også i det lille tempelet Banteay Srei, utført i rød sandstein på slutten av 800-tallet. Khmer-kunsten skapte en gudeverden der hinduisme og buddhisme smelter sammen.

Med de store tempelanleggene i Angkor når kunsten et høydepunkt i perioden 1100-1200. Det mest kjente og best bevarte er Angkor-vat, som ble reist under khmerkongen Suryavarman 2 (1113-50). Tempelet er oppført i tre avsatser og når en høyde på 65 m; et sentraltårn er omgitt av fire hjørnetårn. Bygningene er oppført i stein, med langsgående relieffutsmykninger som gjengir scener fra Mahabarata, Ramayana og mytologi omkring Vishnu. Relieffene gir et levende bilde av khmer-samfunnet.

Under Jayavarman 7 (1181-1219), omkring 1200, ble det monumentale buddhisttempelet Bayon reist i Angkor-thom. Det er særlig kjent for de kolossale buddhahodene som pryder tempeltårnene. Det finnes et utsøkt portrett av kong Jayavarman 7 i Nasjonalmuseet i Phnom Penh, hugd i sandstein, og med Buddhas ansiktstrekk.

Etter 1220 mistet khmerriket sin nyskapende kraft, og Angkor forfalt. Angkor ble gjenoppdaget av portugisere og spaniere på 1500-tallet og av franskmenn på midten av 1800-tallet. Siden 1850-årene er det utført et stort forsknings- og restaureringsarbeid, som fortsetter etter de betydelige ødeleggelsene under og etter borgerkrigen i 1970-årene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.