Esagila

Grensestein fra ca. 1099–1082 fvt. Funnet i Esagila.
Marduk.
Av /Walters Art Museum.
Lisens: CC BY 3.0

Esagila, hovedtempelet i Babylon, viet til Marduk, den øverste guden i Babylon. Esagila lå i det store tempelområdet på Eufrats østre bredd, rett syd for tempeltårnet (zigguraten) Etemenanki, som gjerne knyttes til myten om Babels tårn. Esagila ble bygget over mange århundrer, og fikk sin endelige utsmykning under Nebukadnesar 2 ( regjerte ca. 604–562 fvt.). Tempelområet skal ha inneholdt enorme skatter, noe som er malende beskrevet av den greske historikeren Herodot (400-tallet fvt.), etter hans reise i Midtøsten.

Faktaboks

uttale:
esˈagila

Statuene av Marduk og hans hustru, Sarpanit, ble oppbevart i Esagila. Tempelet hadde også en viktig rolle i forbindelse med den lange nyttårsfesten, akitu-festen, i vårmåneden nisan, da man ønsket det nye året velkommen. Kongen hadde en viktig rolle i forbindelse med denne festen, bl.a. skulle Marduk bekrefte hans makt på nytt. Det store skapelseseposet Enuma elish, ble resitert i tempelet i forbindelse med festen. I forbindelse med akitu-festen ble også mange andre gudestatuer ført til Marduks tempel. I løpet av festen bar prestene gudestatuene i prosesjon langs den praktfulle paradegaten, gjennom Ishtar-porten og til festhuset (akitu-huset) utenfor murene. To dager senere ble de ført tilbake til Esagila. Store folkemengder deltok i disse festlighetene.

Området lå sammenrast og var dekket av sand, men ble utgravd at tyske arkeologer 1899–1917. Utgravningene i Babylon ble gjenopptatt i 1970-årene, både av tyske arkeologer og av irakiske kulturmyndigheter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg