Marduk.
Grensestein fra ca. 1099–1082 fvt. Funnet i Esagila.
Marduk.
Av /Walters Art Museum.
Lisens: CC BY 3.0

Esagila var hovedtempelet i Babylon, viet til Marduk, den øverste guden i Babylon. Esagila lå i det store tempelområdet på Eufrats østre bredd, rett syd for tempeltårnet (zigguraten) Etemenanki, som av mange blir knyttet til den bibelske myten om Babels tårn (1. Mosebok kapittel 11).

Faktaboks

Uttale
esˈagila

Esagila ble bygget over mange århundrer, og fikk sin endelige utsmykning under Nebukadnesar 2 som regjerte omkring 604–562 fvt. Tempelområet skal ha inneholdt enorme skatter, noe som er malende beskrevet av den greske historikeren Herodot (400-tallet fvt.), etter hans reise i Midtøsten.

Hele området lå sammenrast og var dekket av sand, men ble utgravd at tyske arkeologer mellom 1899 og 1917. Utgravningene i Babylon ble gjenopptatt i 1970-årene, både av tyske arkeologer og av irakiske kulturmyndigheter. I 2019 ble Babylon satt på UNESCOs verdensarvliste. Irakiske myndigheter bevilger midler til bevaring og tilrettelegging.

Betydning

Statuene av Marduk og hans hustru, Sarpanit, ble oppbevart i Esagila. Tempelet hadde også en viktig rolle i forbindelse med den lange nyttårsfesten, akitu-festen, i vårmåneden nisan, da man ønsket det nye året velkommen. Kongen hadde en viktig rolle i forbindelse med denne festen, blant annet skulle Marduk bekrefte hans makt på nytt. Det store skapelseseposet Enuma elish, ble resitert i tempelet i forbindelse med festen. I forbindelse med akitu-festen ble også mange andre gudestatuer ført til Marduks tempel. I løpet av festen bar prestene gudestatuene i prosesjon langs den praktfulle paradegaten, gjennom Ishtar-porten og til festhuset (akitu-huset) utenfor murene. To dager senere ble de ført tilbake til Esagila. Store folkemengder deltok i disse festlighetene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg