Utsikt over Haifa fra Karmelberget
Utsikt over Haifa fra Karmelberget. Av . CC BY SA 3.0

Haifa

Haifa er en av Israels viktigste havnebyer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Haifa er Israels tredje største by, beliggende på sørsiden av Haifabukta, ved foten av Karmelberget. Selve byen har 285 316 innbyggere og utgjør sentrum for en storbyregion med om lag én million innbyggere (CBS, estimat for 2019).

Faktaboks

Uttale
hˈaifa
Også kjent som
hebr. Hefa

Haifa er en av Israels viktigste havnebyer og endepunkt for oljeledningen fra Eilat. Byen har allsidig industri med oljeraffinerier, petrokjemisk industri, betydelig høyteknologisk virksomhet og mange småbedrifter i de fleste bransjer. Den tekniske høyskolen (Technion) og Haifa-universitetet ble etablert som selvstendige læresteder henholdsvis 1924 og 1972.

Byen har mange severdigheter og flere kjente museer. Den er globalt senter for trossamfunnet bahá'í: dets grunnlegger ligger begravd i åssiden av Karmel. De ubebygde åsene på sørsiden av byen inngår i Karmelberget nasjonalpark med Israels største vernede skogsområde.

Historie

Haifa var i bibelsk tid kjent som Sycaminum. Under korstogene var byen kjent som den viktige borgen Caiphas, ødelagt av ayyubidene under ledelse av Saladin i 1191. Haifa ble inntatt av ulike krigsmakter flere ganger, blant annet mamelukkene i 1265. På midten av 1700-tallet var byen nærmest folketom med knapt 250 innbyggere. Grunnlaget for dens vekst i nyere tid ble lagt ved åpningen av jernbanen Haifa–Damaskus som ledd i utbyggingen av jernbanen sørover på Den arabiske halvøy (Hijaz-jernbanen), og utbyggingen av jernbanen gjennom Sinai, langs kysten av Palestina, som sikret baneforbindelse til Egypt. Folketallet økte raskt med den jødiske innvandringen umiddelbart etter første verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg