Haifa

Haifa, by i Israel, på sørsiden av Haifabukta, ved foten av Karmelåsene; 270 800 innb. (2003), med forsteder 942 000 innb.

Haifa er en av Israels viktigste havnebyer og endepunkt for oljeledningen fra Elat (Eilat). Allsidig industri med bl.a. oljeraffinerier, petrokjemisk industri og betydelig høyteknologisk virksomhet og mange småbedrifter i de fleste bransjer. Den tekniske høyskolen (Technion) og Haifa Universitet, etablert som selvstendige læresteder henholdsvis 1924 og 1972.

Byen har mange severdigheter, bl.a. flere kjente museer. Den er globalt senter for trossamfunnet Bahai. Dets grunnlegger ligger begravd i åssiden av Karmel. De ubebygde åsene på sørsiden av byen inngår i Karmelfjellet nasjonalpark med Israels største vernede skogsområde.

Haifa var i bibelsk tid kjent som Sycaminum, under korstogene som den viktige borgen Caiphas el. Caiffa, ødelagt av Ayyubidene under ledelse av Saladin 1191, og inntatt av ulike krigsmakter flere ganger senere. På midten av 1700-tallet var byen nærmest folketom med knapt 250 innbyggere. Grunnlaget for dens vekst i nyere tid ble lagt ved åpningen av jernbanen Haifa–Damaskus som ledd i utbyggingen av jernbanen sørover på den Arabiske halvøy (Hejaz-jernbanen), og utbyggingen av jernbanen gjennom Sinai, langs kysten av Palestina, som sikret baneforbindelse til Egypt. Folketallet økte raskt med den jødiske innvandringen umiddelbart etter den første verdenskrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.