Reformjødedom er en nyere retning innen jødedommen, som oppsto i Tyskland tidlig på 1800-tallet, og ble videreutviklet i USA, der rundt 40 prosent av praktiserende jøder i dag tilhører denne retningen. Det finnes reformjødiske menigheter i mange andre land, som Australia og New Zealand, Frankrike, Tyskland, Nederland, Sveits, Sverige og Israel.
Faktaboks
- også kjent som:
-
liberal jødedom
Reformjødedommen har gjennomgått mange forandringer siden dens tidlige lederes tid, men hovedprinsippene består. Dens læresetninger og tradisjoner er basert på skriftene i Tanakh, hovedsakelig de som er tilskrevet de jødiske profetene, og tolkningen av disse innenfor en jødisk ramme. Jødedommens tradisjonelle rabbinske tekster, som Talmud, anses ikke som bindende for den enkelte, men æres som en del av det jødiske folkets religiøse litteratur.
Hvorvidt man skal overholde den rabbinske lovens (halakha) mange rituelle forpliktelser, overlates til den enkelte å avgjøre. Noen praktiserer mange jødiske skikker, andre praktiserer få. Jødedommens etiske og moralske bud anses imidlertid som bindende for alle, ikke minst slike som omhandler sosial rettferdighet, veldedighet og nestekjærlighet.
Dagens reformjødedom og det som kalles liberaljødedom praktiserer full likestilling mellom kjønnene og utdanner kvinnelige rabbinere. Mens den tidligere reformbevegelsen avviste den gamle jødiske forestillingen om å vende tilbake til Eretz Israel (landet Israel), er reformjøder i dag gode støttespillere for staten Israel, til tross for at bevegelsens rabbinere ikke har samme rettigheter som de ortodokse rabbinerne.
Reformjødedommens rabbinere utdannes ved institusjonen Hebrew Union College, som har filialer i mange amerikanske storbyer, samt i Jerusalem. De forskjellige reformjødiske, liberale og rekonstruksjonistiske jødiske menighetene rundt om i verden er oftest organisert i paraplyorganisasjonen World Union of Progressive Judaism (Verdensunionen for progressiv jødedom), som omfatter rundt 1.8 millioner mennesker i 45 land.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.