Navnet Athene kan være gammelt og er muligens avledet av bynavnet Athen. Endelsen -ene finnes også i navnet Mykene og en rekke andre mykenske stedsnavn. Som andre guder har Athene ulike kultnavn. I Athen bærer hun tilnavnet Polias, 'By-gudinnen'. Hun troner på byens festningshøyde, og hun ble dyrket som skytsgud i en rekke andre byer, for eksempel Sparta.
I ulike myter kalles hun Pallas Athene. Pallas-navnet blir forklart på ulike måter, men det peker på gudinnens rolle som byens vern og verge. Dette kommer til uttrykk i navnet for det gamle kultbildet for Athene, som kalles 'palladion'. I templet som er viet til hennes kult på Akropolis, sto et slikt enkelt kultbilde skåret i tre. Det ble hver vasket og på gudinnens fødselsdag svøpt i et ny-vevd klede, en billedvev som forestilte kampen mellom de olympiske gudene og gigantene.
I Athen feiret man hennes fødsel hvert år i de panathenaiske lekene, som startet med en stor prosesjon der alle gruppene i befolkningen deltok. Etter store ofringer ble det holdt idrettsleker, Homer-resitasjoner og andre musiske/musikalske konkurranser. Vinnerne i idretten fikk store krukker dekorert med bilder av Athene og den aktuelle idrettsgrenen, og fylt med olivenolje fra gudinnens lund.
Athene delte kult med Hefaistos i et tempel i sentrum av Athen, der håndverkerne hadde sitt kvartal, kalt Karameikós. I nærheten lå Agorá, den viede samlingsplassen, og her, like ved møteplassen til demokratiets 500-mannsråd ('boulé'), ble Athene Boulaia æret. Som hjelper i kvinnenes vevearbeide kalles hun Athene Ergane, 'Håndverkeren'.
I en spesiell høytid feiret athenerne deres opprinnelse som 'jordfødte'. Da gjennomførte unge jenter et rituale som minnet om kong Kekrops' døtre: De bar symbolsk kurven med noe tilslørt ned fra Akropolis. Disse jentene satte også opp renningen til billedveven til Panathenaia-feiringen, og kyndige håndarbeidskoner, 'ergastinai', fullførte veven.
Sammen med sin far Zevs verner hun athenernes slektsfølge, og unge menn ble innlemmet i et broderskap av athenske borgere i feiringen for Zevs Fratrios og Athene Fratria ('Broderskaps-Athene').
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.