Tempel

Tempel.Tegning av et typisk gresk tempel (til venstre) uten noen markert front, og et typisk romersk med et klart markert inngangsparti. Det greske er Hefaisteion (Thision) i Athen, fra 400-tallet f.Kr. Det romerske er Maison Carrée i Nîmes, bygd i tiden omkring Kristi fødsel. – Nedenfor: Grunnplan til et gresk tempel med en del arkitekturtermer. Stereobatet eller trinnbygningen er den nederste delen, som bærer resten av tempelet. Stylobatet er denne trinnbygningens øverste flate, som søylene og cellaen står på. Pteroma er omgangen mellom yttersøylene og cellaen. Betegnelsene ante og søyler in antis gjelder for begge sidene av tempelet.

Av /Store norske leksikon ※.

Det greske tempel er rektangulært av form og fremtrer blokk-aktig i landskapet. Det er beregnet på å sees fra hjørnet, ikke rett forfra. Som i mange andre tempeltyper er kjernen, cella'en, en bolighustype, megaron. Mindre templer har søyler bare i fronten eller på kortsidene, større templer har søyleomgang på alle sider. Utenfra er fronten lite markert i forhold til de andre sidene. Tempelet hviler på en lav trinnbygning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg