Harmandir Sahib (det gylne tempel) i Amritsar.
Harmandir Sahib (det gylne tempel) i Amritsar.
Harmandir Sahib (det gylne tempel) i Amritsar.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Harmandir sahib, ofte kalt Det gylne tempel, er en sikh-helligdom i Amritsar i India. Tempelet er sikhenes viktigste helligdom og fremste pilegrimssted. Navnet Det gylne tempel kommer av templets gullbelagte tak. Navnet brukes i turistbrosjyrer og i populærkulturen, men sikher selv bruker mest navnene Darbar sahib og Harmandir sahib (Guds bolig). Det gullbelagte og pent dekorerte Harmandir Sahib ligger midt i et rektangulært basseng og er et av verdens vakreste hellige steder.

Faktaboks

Også kjent som

Darbar sahib

Utgravingen av bassenget som byen Amritsar har sitt navn fra ble påbegynt av guru Ramdas og ble ferdig i 1577. Tempelet ble bygd på begynnelsen av 1600-tallet under guru Arjan. Guru Arjan installerte her den første utgaven av Adi Granth, sikhismens hellige bok, i 1604. Boken Adi Granth var utgangspunktet for Guru Granth Sahib som i 1706 ble utnevnt til det som skulle være Sikhenes eneste guru av Gobind Singh. I 1802 ble Harmandir Sahib restaurert av Ranjit Singh, som lot taket kle med forgylte kobberplater.

Harimandir sahib stod i 1984 i sentrum under en konflikt mellom sikh-nasjonalister og regjeringstropper. En del av Harmandir sahib-komplekset kalt Akal Takht, som er sikhenes politiske senter, ble brukt som festning av militante sikher, og ble stormet av den indiske hæren i juni dette året, med tap av rundt ett tusen menneskeliv.

Harmandir sahib rommer et av verdens største kjøkken, kalt langar, som gir gratis mat til over ett hundre tusen mennesker hver dag. Langar uttrykker likhet og verdien av nestekjærlig frivillig arbeid, kalt seva, som er sentralt i sikhismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg