Det gylne tempel

Det gyldene tempel i Amritsar.
det gyldene tempel
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Det gylne tempel er en sikh-helligdom i Amritsar i India. Tempelet er en del av bygningskomplekset Harimandir sahib, også kalt Darbar sahib.

Tempelet ble bygd på 1600-tallet av guru Arjun Dev. I 1802 ble det restaurert av Ranjit Singh, som lot taket kle med forgylte kobberplater; derav navnet. Tempelet er sikhenes viktigste helligdom. Her oppbevares en kopi av deres hellige bok Guru Granth Sahib eller Adi Granth, som den også kalles.

Harimandir sahib stod i 1984 i sentrum under en konflikt mellom sikh-nasjonalister og regjeringstropper. En del av Harimandir sahib-komplekset kalt Akal Takht, som er sikhenes politiske senter, ble brukt som festning av militante sikher, og ble stormet av den indiske hæren i juni dette året, med tap av cirka 1000 menneskeliv.

Harimandir sahib rommer et av verdens største kjøkken, kalt langar, som gir gratis mat til over et hundre tusen mennesker hver dag. Langar uttrykker likhet og verdien av nestekjærlig frivillig arbeid, kalt seva, som er sentralt i sikhismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg