Angkor er et 300 kvadratkilometer stort område i nærheten av byen Siem Reap og den store innsjøen Tonlé-Sap i Kambodsja. Angkor var sentrum for de kambodsjanske khmer-kongenes rike fra 802 til 1431, et rike som på sitt mest omfattende, under Suryavarman 2 (1113–1150), også strakte seg over deler av Myanmar, Thailand, Laos og Vietnam.
Faktaboks
- Etymologi
- angkor ‘by’
Kong Jayavarman 2 (800–850) samlet Kambodsja og etablerte hovedstaden nord for innsjøen Tonlé-Sap, hvor han og hans etterfølgere påbegynte store irrigasjonsanlegg og bygde de enorme monumentene som nå kalles Angkor. Templene hadde tusener av prester, tjenere og tempeldansere; de krevde titusener bønders arbeidskraft for vedlikehold og forsyninger.
Angkor er preget av at et tusentall templer og andre religiøse bygninger, viet hinduismen og buddhismen, som ble bygd der i storhetsperioden. Sytti slike større bygninger er identifisert, noen av dem er delvis restaurert. Blant de mest kjente er tempelbyen Angkor-vat («Byen som ble et tempel») og hovedstaden Angkor-thom («Den store byen») med tempelet Bayon, med et stort antall ansiktsskulpturer, fire ansikter som er vendt i hver sin himmelretning.
Angkor brukes også som betegnelse på den historiske perioden som var khmerenes (de etniske kambodsjanernes) storhetstid og som det fortsatt vises til for å styrke den nasjonale identitet og stolthet. Røde Khmer er blant dem som brukte begrepet politisk da de styrte Kambodsja under sitt terrorregime fra 1975 til 1979.
I kambodsjansk arkitekturhistorie brukes begrepet Angkor for å beskrive utviklingen av bygningskunsten i denne perioden.
Angkor ble gjenoppdaget av portugisere og spaniere på 1500-tallet og av franskmenn på midten av 1800-tallet, men det ble først for alvor kjent for Europas elite da den franske biologen Henri Mohouts dagbok og illustrasjoner ble publisert i 1863–1864. Siden da er det utført et stort forsknings- og restaureringsarbeid, som fortsetter etter de betydelige ødeleggelsene under og etter borgerkrigen i 1970-årene.
Området ble i 1992 ført opp på UNESCOs verdensarvliste.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.