Faktaboks

Salt Lake City
Uttale
så:lt leik sˈiti
Innbyggertall
200 000 (2020)
Salt Lake-tempelet på tempelplassen i Salt Lake City er den største kirken i trossamfunnet De siste dagers hellige.
.
Lisens: CC BY 2.0
Salt Lake City
Salt Lake City ligger i den vide Salt Lake Valley, 1300 meter over havet.

Utah.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Salt Lake City er hovedstad og største by i delstaten Utah i USA. Byen ligger ved elven Jordan, 15 kilometer sørøst for Great Salt Lake og har 200 000 innbyggere (US Census, 2020). Storbyregionen har 1,3 millioner innbyggere, og konurbasjonen Wasatch Front, som blant annet innbefatter byene Provo, Ogden, Orem og Brigham – med Salt Lake City som sentrum – har 2,7 millioner innbyggere, det vil si rundt 84 prosent av Utahs totale befolkning.

Salt Lake City kalles Crossroads of the West grunnet sin sentrale beliggenhet i så vel vei- som tognettet gjennom Rocky Mountains, og er særlig kjent som hovedsete for Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, kjent som mormonene.

Næringsliv og kultur

Utenfor Salt Lake City ligger Bingham Canyon-minen, verdens største dagbrudd med stor produksjon av kobbermalm. I selve byen er tjenesteytende sektor den største. Betydelig turisttrafikk tok til etter Salt Lake City arrangerte de olympiske vinterlekene i 2002, særlig om vinteren da «The greatest snow on Earth» bidrar til at en rekke skidestinasjoner som Alta, Park City, Brighton, Solitude og Snowbird tilbyr fantastiske forhold for alpinkjøring like utenfor byen.

Byen er sete for University of Utah, delstatens største universitet grunnlagt i 1850. I tilknytning til dette ligger naturhistorisk museum.

I bysentrum er Temple Square med mormonkirkens største tempel, Salt Lake Temple bygget mellom 1853 og 1893, og det veldige tabernakelet, bygget 1863–1875, som er basen for det berømte Mormon Tabernacle Choir med 360 sangere. Koret ble dannet i 1847, og har siden 1929 holdt en spesiell radio- og senere TV-konsert hver eneste søndag. Koret har også opptrådt på innsettelsesseremonien til flere presidenter.

Ved Temple Square ligger Church History Museum med kunst og artefakter fra mormonkirkens historie.

Ved foten av Wasatch-fjellene ligger This Is the Place Heritage Park, byens største parkanlegg anlagt som et utendørsmuseum med rekonstruerte 1800-tallsbygninger. Parken markerer området der de første mormonene ankom den 24. juli 1847. «Pioneer Day» er en helligdag i Utah som markeres med opptog, fyrverkeri og rodeo 24. juli hvert år.

Historie

Før Salt Lake City vokste fram som mormonenes hovedsete, var Salt Lake Valley befolket av urfolkene shoshone, ute og paiute. Salt Lake City ble anlagt av Brigham Young og andre mormonledere i 1847 som Great Salt Lake City. På dette tidspunktet tilhørte området Mexico, før dagens Utah formelt ble avstått til USA i avslutningstraktaten til den meksikansk-amerikanske krigen i 1848. I 1868 fikk byen sitt nåværende navn. Med utvinning av mineraler fra 1863 og jernbaneforbindelse fra 1870 vokste byen som et industri- og handelssenter, fra 8000 innbyggere i 1860 til 45 000 i 1890.

Etter press fra Kongressen utstedte kirkepresidenten i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige et manifest i 1890 som frarådet polygami blant kirkemedlemmer. Tilnærmelsen gjorde det mulig for Utah å bli opptatt som delstat i 1896, med Salt Lake City som delstatshovedstad.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg