Salt Lake City er en by i USA, og hovedstad i delstaten Utah. Byen ligger ved elven Jordan, 15 km sørøst for Great Salt Lake og har 200 544 innbyggere (US Census, 2017). Storbyregionen har 1 203 105 innbyggere, og konglomeratet Wasatch Front, som blant annet innbefatter byene Provo, Ogden, Orem og Brigham – med Salt Lake City som sentrum – har cirka 2,51 millioner innbyggere, det vil si rundt 82 prosent av Utahs totale befolkning.

Salt Lake City kalles Crossroads of the West grunnet sin sentrale beliggenhet i så vel vei- som tognettet gjennom Rocky Mountains, og er særlig kjent som hovedsete for Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, kjent som mormonene.

Salt Lake City er et samferdsels- og handelssenter med variert industri, blant annet elektronisk, kjemisk, konfeksjons- og næringsmiddelindustri. For øvrig har byen petroleumsraffineri og betydelig turisttrafikk. Det finnes flere universiteter, blant annet University of Utah, grunnlagt i 1850.

Turismen er stor, særlig om vinteren da «The greatest snow on Earth» bidrar til at en rekke skidestinasjoner som Alta, Park City, Brighton, Solitude og Snowbird tilbyr fantastiske forhold for alpinkjøring like utenfor byen. Salt Lake City arrangerte de olympiske vinterlekene i 2002.

Salt Lake City ble anlagt av Brigham Young og andre mormonledere i 1847 som Great Salt Lake City. I 1868 fikk byen sitt nåværende navn. Siden har byen kanskje først og fremst vært kjent som mormonenes hovedsete.

Ved Temple Square ligger tempel bygget mellom 1853 og 1893, og det veldige tabernakelet, bygget i 1867, som også er basen for det berømte Mormon Tabernacle Choir med over 360 sangere. Koret ble dannet i 1847, og har siden 1929 holdt en spesiell radio- og senere TV-konsert hver eneste søndag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.