Dronningen av Saba og kong Salomo

«Droningen av Saba og Salomo», oljemaleri av Tintoretto. Det viser en hendelse fra kongebøkene, dronningen av Sabas besøk til kong Salomos hoff i Jerusalem, en hendelse som har vært et stadig motiv for malerkunsten.

Av / The Museo del Prado.

Kongebøkene er to bøker i Det gamle testamentet og Tanakh. Kongebøkene er den siste delen av det deuteronomiske historieverket. De fortsetter den historiske fremstilling fra Samuelsbøkene og forteller kongedømmets historie fra kong Davids tid, cirka 1000 fvt. og til Judarikets undergang i 586 fvt. Kong Jojakins frigivelse fra fangenskapet i Babylon er tatt med, og Kongebøkene kan derfor ende med nytt håp etter katastrofen (andre Kongebok kapittel 25). Stoffet i Kongebøkene er gammelt, men preget av deuteronomistisk bearbeidelse, som særlig gir seg utslag i en hard bedømmelse av kongene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg