guru

I hinduismen har det blitt vanligere at kvinner er guruer. Den populære indiske guruen Mata Amritanandamayi i Bangalore i 2016.

Mata Amritanandamayi av /EPA. Gjengitt med tillatelse
Guru Gobind Singh til hest med en falk.
av /Wellcome Collection. CC BY 4.0

En framstilling av Guru Nanak fra 1800-tallet.

Guru Nanak av /Wellcome Collection. CC BY 4.0

Guru, religiøs lærer i indiske religioner. En guru har nådd en høy åndelig innsikt, og anses derfor som egnet til å lede andre som ikke har nådd like langt til den samme åndelige innsikt.

Faktaboks

Uttale
gˈuru
Etymologi

Sanskrit

I hinduismen

I hinduismen innvier guruen disipler og gir dem mantraer for meditasjon. Guruen fungerer som veileder i åndelige spørsmål, og om alt annet tilhengerne har behov for å spørre om hjelp til, slik som utdannelses- og yrkesvalg, ekteskapinngåelser og samlivsproblemer, og tolkning av tekster, læresetninger og begreper.

I hinduismen regnes det å ha en guru som et viktig hjelpemiddel for åndelig utvikling, og i noen retninger som en forutsetning for frelse. Disiplene til en guru forventes å behandle ham (og i nyere tid stadig oftere henne) med respekt, og ære guruen som en høyerestående og hellig person. Noen guruer har mange tilhengere, og når tilhengerne konkurrerer seg i mellom for kontakt og nærhet med guruen, kan dette åpne for maktmisbruk og utnyttelse. Stadige oppslag om slikt misbruk i indiske aviser gjør at mange hinduer er skeptiske til guru-institusjonen.

I buddhismen

Guru-institusjonen er også sentral i noen buddhistiske tradisjoner. Dalai Lama er den mest kjente buddhistiske guru. Lama er en tibetansk oversettelse av sanskrit-ordet guru, og Dalai Lama betyr «Store Guru».

I sikhismen

I sikhismen brukes gurutittelen om de ti guruer fra Guru Nanak til Guru Gobind Singh og om deres levende guru Guru Granth Sahib. Det var etter Gobind Singhs død (1708) at den hellige bok Adigranth overtok rollen som guru, og det var da boken fikk betegnelsen Guru Granth Sahib. Boken tilbes på altrene i alle sikhenes templer. Disse templene kalles gurdwaraer som betyr «døren til guruen og guruens hus».

Sikhene aksepterer ingen levende menneskelige guruer, kun boken. Det mest brukte navnet på sikhenes guddom er Vaheguru som betyr «vidunderlige guru». Når sikher hilser hverandre sier de Vaheguru ji ka khalsa, Vaheguru ji ki fateh som betyr «khalsaen (alle innvidde sikher) tilhører Vaheguru, og seieren tilhører Vaheguru».

I vesten er ordet guru tatt i bruk som et lånord fra India og betegner en som er spesialist på et kunnskapsområde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg