Teotihuacán

Teotihuacán. Et av verdens største byggverk, Solpyramiden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Av /Unsplash.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Teotihuacán er et av de største og mest imponerende ruinkomplekser i prekolumbisk Amerika. Stedet ligger 50 kilometer nordøst for Mexico by, og fungerte mest sannsynlig både som politisk-religiøst sentrum og by.

Faktaboks

Uttale
teotihuacˈán

Teotihuacán oppsto på 200-tallet evt. og strekker seg over 18 kvadratkilometer. Arkeologisk sett omfatter selve byplanen, den kunstneriske utsmykning og pottemakeriet tre atskilte stadier, mellom omkring 300 fvt. og omkring 700 evt. Omkring 500 evt. var Teotihuacán på høyden av sin makt og hadde omkring 150 000 innbyggere. Den etniske identifiseringen er usikker. Befolkningen kan ha vært nahuatl-talende, men enkelte kilder forteller om mixtec-talende olmec-xicalanca. Man har funnet glyf-tegn på keramikk som kan tyde på at skrift eller billedskrift var kjent.

Byggverk

Stedet er spesielt kjent for en rekke trappepyramider, som kranser en rett gate, i fonden den store Solpyramiden med sidelengde 220 meter og høyde 65 meter. Pyramiden er et av de største byggverk i verden. Et annet monumentalbygg som må nevnes er Månepyramiden. Pyramidene er bygget i soltørket tegl kledd med stein. De utgravede byggverk virker enhetlige i stilen, noen stilutvikling av betydning er ikke konstatert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg