Tamiler
De fleste tamiler bor i Tamil Nadu, India. Foto av en gruppe tamiler i Coimbatore, Tamil Nadu.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Tamiler plukker te
Tamilske kvinner plukker te på en te-plantasje i Sri Lanka.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Tamiler
Tamilske menn under en hinduistisk festival i India.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Tamiler er et folk som hovedsakelig bor i India og på Sri Lanka. Tamiler snakker språket tamil, som er det største språket i den dravidiske språkgruppen. De fleste tamiler er hinduer, selv om det også er et betydelig antall tamiler som er kristne, muslimer og jainer. De består av ulike grupper og kaster.

Faktaboks

Uttale
tamˈiler

I India bor de de fleste tamiler i Tamil Nadu, hvor de utgjør ca. 70 millioner (2021). De tamilske områdene i India har vært sentrale for utviklingen av tradisjonell hinduisme. Det bor også et betydelig antall tamiler i de indiske delstatene Kerala, Karnatka og Andhra Pradesh.

Sri Lanka bor det ca. tre millioner tamiler (2021). På Sri Lanka utgjør de såkalte Ceylon-tamilene to tredjedeler av landets tamiler og er konsentrert på den nordlige delen av øya. Den øvrige tredjedelen består av såkalte indiske-tamiler. Disse ble på 1800- og 1900-tallet til Sri Lanka av britene for å arbeide på te-plantasjene. Disse to tamilske hovedgruppene på Sri Lanka har ulike kastesystemer og omgås lite sosialt.

Det finnes også til sammen cirka to millioner tamiler i Malaysia, Singapore og Indonesia. Tamiler er betydelige i ulike deler av verden. De bidrar sterkt til kunst, kultur, religion og politikk både i Sør-Asia og i tamilske diasporasamfunn globalt.

Tamiler har også vært gjenstand for politiske konflikter, spesielt på Sri Lanka, der det har vært sterke spenninger mellom de ulike etniske gruppene.

Kultur

Tamiler har en rik kulturarv med kunstformer som klassisk tamilsk musikk, dans og litteratur. Den tradisjonelle tamilske klesdrakten, sari for kvinner og dhoti for menn, er fortsatt vanlig blant tamiler, spesielt under kulturelle og religiøse hendelser.

Religiøse festivaler som Pongal, Diwali og Thaipusam er viktige feiringer for tamiler.

Historie

Tamiltigrene

Tamiltigrene (LTTE) er en separatistorganisasjon på Sri Lanka som har kjempet for en selvstendig tamilstat, Tamil Eelam, løsrevet fra Sri Lanka. I mai 2009 erklærte den srilankiske regjeringen at den hadde nedkjempet LTTE, etter at regjeringen hadde overtatt det siste LTTE-kontrollerte området nordøst på Sri Lanka. Med dette var den nesten 26 år lange borgerkrigen over. Foto fra 2006.

Av /NTB Scanpix ※.

De tamilske kjerneområdene i sørøst-India har vært senter for flere mektige dynastier, blant annet Chera, Pandya, Pallava og Chola, og disse beholdt en stor grad av uavhengighet frem til britenes ankomst. Dynastiene besto av mange kongedømmer, og under dem ble det bygget store templer, vanningstanker, dammer og veier. Chola-dynastiet var kjent for sine erobringer sjøveien, og tok blant annet det malayiske kongedømmet Sri Vijaya under sin kontroll i 1025.Tamilene har en lang tradisjon som handels- og sjøfolk, og hadde blant annet handelsforbindelser med grekerne og romerne. De har spilt en viktig rolle i utbredelsen av indisk kultur i Sørøst-Asia. Det er en rik tamilsk litterær tradisjon, og denne går tilbake til tidlig kristen tid.

Sri Lankas moderne historie har vært preget av konfliktene mellom tamilske bevegelser som tamiltigrene og de singalesisk-dominerte myndighetene, særlig i forbindelse med borgerkrigen i 1983–2009. Konflikten har ført til betydelige migrasjonsstrømmer, og tamilske diasporasamfunn rundt om i verden har spilt en viktig rolle i å øke bevisstheten om situasjonen og har arbeidet for fredelige løsninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg