Karnak (Amon-tempelet)

Karnak. Ruinene av det store Amon-tempelet sett fra sørøst.

Av /KF-arkiv ※.
Karnak (sfinksalleen)

En del av den såkalte sfinksalleen, med værhodede sfinkser.

Av /KF-arkiv ※.

Karnak var oldtidens største tempelkompleks, bygget av de gamle egypterne på vestbredden av Teben (det moderne Luxor). Templet var hovedkultsted for riksguden Amon-Ra fra det nye riket (ca. 1550-1069 fvt.), og ble utvidet med stadig nye bygg helt fram til romersk tid.

I tillegg til hovedtemplet til Amon-Ra inneholder komplekset også et stort tempel viet til hans kone Mut, ett til deres sønn Khonsu, samt mindre kapeller til en rekke andre guder, deriblant Opet, Ptah og Montu.

Fra Khonsutempelet i sydenden av komplekset går en 2,7 km lang prosesjonsvei flankert av sfinks-skulpturer til Luxor-templet. Mesteparten av denne alléen lå gjemt under bebyggelsen i det moderne Luxor, men i perioden 2006-2011 ble husene flyttet og den gamle prosesjonsveien gravd frem. I oktober 2011 ble alléen åpnet som ledd i en storstilt oppgradering av Karnak-templet som turisattraksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg