Chichén Itzá

Chichén Itzá. Den store tempelpyramiden, El Castillo, sett fra Krigernes tempel. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Av /Unsplash.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Chichén Itzá er et seremonielt senter hos mayafolket, på Yucatán-halvøya i Mexico. Chichén Itzá står på UNESCOs verdensarvliste.

Faktaboks

Uttale
tʃitʃˈen itsˈa

Arkeologi

Etter langvarige arkeologiske utgravninger er store deler av området kartlagt og de viktigste byggverkene restaurert. Blant disse inntar den store tempelpyramiden, El Castillo, en sentral stilling. Ved siden av dette byggverket er det særlig «krigernes tempel», det astronomiske observatoriumet og plassen med de «tusen søyler» som vekker beundring. I tillegg kommer sju arenaer for ballspillet pok-ta-pok og to store cenoter (naturlige cisterner); den ene ble brukt som offerbrønn.

Chichén Itzá tilhører stilmessig den såkalte postklassiske epoken fra 1000- og 1100-tallet. På denne tiden hadde innflytelsen fra Mexicodalen lenge gjort seg gjeldende i denne delen av maya-territoriet, og Chichén Itzá bærer sterkt preg av toltek i symbolvalg og utførelse. Dette gir seg for eksempel til kjenne i de mange gjengivelser av Quetzalcóatl eller Kukulcan, «den fjærkledde slange».

Imidlertid kan man tidfeste flere bygninger og gjenstander til den sen-klassiske perioden som tok slutt på 900-tallet. I Chichén Itzá er datoen 10.2.10.0.0 (879 evt.) hugd inn på en minnestøtte (stele). På bakgrunn av disse og andre opplysninger er det rimelig å snakke om en maya-periode med tilknytning til sentrale og sørlige områder, tyngdepunktet for tidlig og klassisk mayatradisjon, og en toltek-maya-epoke med markert meksikansk innflytelse. Det var under denne siste perioden Chichén Itzá fremstod som et politisk og rituelt sentrum i det nordlige maya-området.

Inntil en gang på 1100-tallet var Chichén Itzá den mektigste partner i den trippelalliansen som også omfattet Mayapán og Uxmal. Da Mayapán tok over, rømte den regjerende itzá-klanen (toltek) sammen med sine tilhengere sørover til Petén-sjøen. Imidlertid forble Chichén Itzá et religiøst sentrum og valfartssted for pilegrimer fra andre maya-distrikter. I dag er det turister fra hele verden som valfarter til stedet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg