I motsetning til begrepet Øst-Europa har Vest-Europa ikke sett den samme geografiske retretten etter den kalde krigens slutt. Den geografiske utbredelsen av Vest-Europa kan sies å ha blitt utvidet med den tyske samlingen i 1991, og krympet med veksten i bruk av Sør-Europa som begrep, spesielt etter finanskrisen i 2008–2009.
Gjennom hele 1990-tallet og fram til midten av 2000-tallet var det en voksende identifisering av EU (inkludert EFTA) som synonymt med Vest-Europa, både i land som tradisjonelt ble ansett som vesteuropeiske og i land som søkte om medlemskap i EU. Denne forståelsen av Vest-Europas grense som liggende ved EUs østgrenser har nå nærmest forsvunnet. Nå snakker man isteden om geografisk-politiske inndelinger innad i EU, med fokus på voksende politiske og økonomiske forskjeller mellom Vest- Sentral- og Sør-Europa.
Resultatet av disse endringene er at man nå opererer med flere, til dels overlappende forståelser av det politisk-geografiske landskap i Europa. Den bipolare øst/vest-inndelingen fra den kalde krigen er nå ikke bare blitt splittet i alle himmelretninger, det finnes også forskjellige definisjoner av de samme termene. Vest-Europa som geografisk område innad i EU er forskjellig fra Vest-Europa definert i kontrast til Russland.
Som en konstruert kulturell skillelinje brukes imidlertid skillet mellom Øst- og Vest-Europa fortsatt aktivt i offentlig debatt, selv om politisk populisme har vært med å viske ut noe av dette skillet det siste tiåret.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.