tvangsarbeid

Artikkelstart

Tvangsarbeid er en strafferettslig forholdsregel som tidligere i visse tilfeller kunne iverksettes som del av frihetsstraff.

I nyere tid ble tvangsarbeid brukt som straff for løsgjengeri og alkoholmisbruk, særlig overfor løsgjengere og alkoholmisbrukere som hadde flere tidligere reaksjoner for samme forhold. Etter hvert som alkoholistomsorgen ble bedre utbygd og frivillige organisasjoner viste stadig større aktivitet for å hjelpe alkoholmisbrukere, gikk tallet på personer anbrakt i tvangsarbeid ned. Bestemmelsen om tvangsarbeid i løsgjengerloven av 31. mai 1900 ble opphevet i 1970.

Under den store grunnlovsreformen i 2014 ble det tatt inn en bestemmelse i § 93 om at ingen skal holdes i slaveri eller tvangsarbeid.

Historie

Anstalter for tvangsarbeid i Norge har vært Opstad arbeidshus, Eidsberg arbeidshus og Sem tvangsarbeidshus og pleiehjem. Kvinner har vært satt inn på Bredtveit i Oslo.

Under rettsoppgjøret etter frigjøringen i 1945 (landssvikoppgjøret) ble tvangsarbeid anvendt som straff.

I enkelte land ble tvangsarbeid brukt systematisk for å understøtte landets produksjon, som for eksempel i Sovjetunionen før og etter andre verdenskrig, og for å understøtte krigsindustrien, som i Nazi-Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg