maurere

I 711 ble Spania erobret av maurerne, og ble således en del av den arabiske verden. Det skulle ta nærmere 800 år før hele Spania igjen var en del av kristenheten. Bildet viser en kristen ridder i maurisk fangenskap. Bildet er en miniatyr fra 1200-tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /Kunnskapsforlagets arkiv ※.
Kamper mellom de kristne og maurerne. Miniatyr fra 1200-tallet.
Kristne og maurere
Av .

Maurere var de muslimske nordafrikanerne som fra 711 erobret den Iberiske halvøy og frembrakte en andalusisk høykultur med sentrum i Granada. I 1492 ble de andalusiske maurerne definitivt beseiret av Isabella og Ferdinand den katolske, og tross løftet om religionsfrihet ble de søkt tvangskristnet av stat og inkvisisjon. Et opprør i Granada i 1568–1570 førte til at muslimene i 1609 ble tvunget til å utvandre, og de bosatte seg særlig i Marokko.

Faktaboks

uttale:
mˈaurere
etymologi:
av latin mauri, som var romernes navn på befolkningen i det nordlige Algerie og Marokko, romernes Mauretania
også kjent som:

moros, moors

I vår tid brukes betegnelsen mest om et stort antall nomadiske og bofaste folkegrupper i det vestlige Sahara, særlig i Mauritania, som har et fellesskap i språk og kultur.

De er sunni-muslimer og snakker dialekter av hassaniya, et språk utviklet fra den arabiske dialekten talt av Beni Hassan-stammen, som fra 1500-tallet arabiserte og islamiserte den berbiske befolkningen i området.

Inntil nylig var maurerne i hovedsak nomader, og samfunnet er tradisjonelt strengt lagdelt i klasser av aristokrater, vasaller, slaver og en rekke yrkeskaster. På grunn av mangelfulle folketellinger og en svært uklar avgrensning til andre arabisktalende grupper, kan antallet maurere bare grovt anslås til noe over 1,5 millioner.

Spansk moros og engelsk Moors er også brukt om marokkanere, og om en rekke muslimske folk i Sri Lanka og Filippinene. De avledede eldre formene mor og morian ble tidligere brukt synonymt med «neger».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg