Maurere er en betegnelse for de muslimske nordafrikanerne som fra 711 etter Kristus erobret den Iberiske halvøy og frembrakte en andalusisk høykultur med sentrum i Granada. I 1492 ble de andalusiske maurerne definitivt beseiret av Isabella og Ferdinand den katolske, og tross løftet om religionsfrihet ble de søkt tvangskristnet av stat og inkvisisjon. Et opprør i Granada 1568–70 førte til at muslimene i 1609 ble tvunget til å utvandre, og de bosatte seg særlig i Marokko.

I vår tid brukes betegnelsen mest om et stort antall nomadiske og bofaste folkegrupper i det vestlige Sahara, særlig i Mauritania, som har et fellesskap i språk og kultur.

De er sunni-muslimer og snakker dialekter av hassaniya, et språk utviklet fra den arabiske dialekten talt av Beni Hassan-stammen, som fra 1500-tallet arabiserte og islamiserte den berbiske befolkningen i området.

Inntil nylig var maurerne i hovedsak nomader, og samfunnet er tradisjonelt strengt lagdelt i klasser av aristokrater, vasaller, slaver og en rekke yrkeskaster. På grunn av mangelfulle folketellinger og en svært uklar avgrensning til andre arabisktalende grupper, kan antallet maurere bare grovt anslås til noe over 1,5 mill.

Spansk moros og engelsk Moors er også brukt om marokkanere, og om en rekke muslimske folk i Sri Lanka og Filippinene. De avledede eldre formene mor og morian ble tidligere brukt synonymt med «neger».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.