Maurerne

I 711 ble Spania erobret av maurerne, og ble således en del av den arabiske verden. Det skulle ta nærmere 800 år før hele Spania igjen var en del av kristenheten. Bildet viser en kristen ridder i maurisk fangenskap. Bildet er en miniatyr fra 1200-tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /Kunnskapsforlagets arkiv ※.
Kristne og maurere
Kamper mellom de kristne og maurerne. Miniatyr fra 1200-tallet.
Kristne og maurere
Av .

Maurere er et begrep som først ble tatt i bruk av kristne europeere i middelalderen for å betegne muslimer fra Nordvest-Afrika, Den iberiske halvøya, Sicilia og Malta. Det var altså ikke en betegnelse for en bestemt folkegruppe, men et eksonym brukt av europeere om alle muslimer med nordafrikansk opprinnelse. Likevel er begrepet hovedsakelig forbundet med de muslimske nordafrikanerne som fra 711 erobret Den iberiske halvøya og frembrakte en andalusisk høykultur med sentrum i Granada.

Faktaboks

Uttale
mˈaurere
Etymologi
av latin mauri, som var romernes navn på befolkningen i det nordlige Algerie og Marokko, romernes Mauretania
Også kjent som

moros, moors

I 1492 ble de andalusiske maurerne definitivt beseiret av de katolske monarkene Isabella og Ferdinand, og tross løftet om religionsfrihet ble de søkt tvangskristnet av stat og inkvisisjon. Et opprør i Granada i 1568–1570 førte til at muslimene i 1609 ble tvunget til å utvandre, og de bosatte seg særlig i Marokko.

I vår tid brukes betegnelsen mest om et stort antall hassania-talende nomadiske og bofaste folkegrupper i det vestlige Sahara, særlig i Mauritania, som har et fellesskap i språk og kultur. Varianter av begrepet er også i bruk blant muslimer i det sydlige Filippinene og ulike grupper av muslimer med arabisk avstamming på Sri Lanka. De fleste av disse gruppene har omfavnet betegnelsen og gjort den til sin egen slik at den i dag fungerer som et endonym.

Utover dette, er begrepet fremdeles i bruk i nedsettende og rasistisk forstand for å betegne muslimer generelt eller spesifikke grupper som ikke anerkjenner begrepet, slik som marokkanere. I flere spansk- og portugisisk-talende land brukes begrepet om alle mørkhudede, noen ganger beskrivende og noen ganger synonymt med «neger».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg