Bojarene ved tsarens duma
Bojarene var medlemmer av dumaen, tsarens rådgivende forsamling. Maleriet forestiller tsar Mikael Fjodorovitsj og hans bojarer.

Bojar er et medlem av den gamle russiske uradel. Tittelen ble brukt om medlemmene av fyrstens hird, druzjina. Dette var opprinnelig en vaktstyrke som utviklet seg til et råd for fyrstene. I Moskva-staten (1480–1689) kunne dette rådet, bojardumaen, til en viss grad begrense fyrstens makt. Denne institusjonens makt ble vesentlig innskrenket av Ivan den grusomme (1533–1598).

Faktaboks

Uttale
bojˈar
Etymologi

av russisk bojarin, боярин

Også kjent som

engelsk transkripsjon boyar

Peter den store (1682–1725) avskaffet i 1711 bojardumaen og erstattet i 1722 bojaradelen med en tjenesteadel, som fikk titler etter sine posisjoner i statstjenesten. Kun etter oppnåelse av de høyeste titler ble adelskapet gjort arvelig.

I middelalderen betegnet bojarer personer fra overklassen og storgodseiere i store deler av deler av det østlige Europa.

Etymologi

боярин ‘bojarin’ og боярыня ‘bojarynja’, er henholdsvis hankjønns- og hunkjønnsformen av ordet. Ordet bojarin er i russisk en forenklet gjengivelse av gammelkirkeslavisk boljarinŭ. Dette ordet regnes som et lån i gammelkirkeslavisk fra det tyrkiske språket proto-bulgarsk. Første del av ordet er en tittel, boil, mens annen del, lar, er det tyrkiske pluralsuffiks. Siste del, in, er et slavisk suffiks brukt i ord som betegner handlende personer. Ordet kan analyseres som boil-lar-in-. Det er belagt belagt på Balkan i proto-bulgarske innskrifter, skrevet med greske bokstaver, βοιλαδες, ‘boilades’.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg