gitar

En vanlig spilleteknikk på stålstrengsgitar, med plekter. Med venstrehånden gjøres det et barrégrep på gripebrettet, ved hjelp av pekefingeren.

av . Begrenset gjenbruk

El-gitaren Fender Stratocaster.

av . Begrenset gjenbruk

Gitar. Akustisk gitar.Fender. S 12-String Natural Acoustic Non-Cutaway. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Gitar (akustisk) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Gitar. Elektrisk gitar.Fender. American Deluxe Series Guitars. Aerodyne Telecaster. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Gitar (elektrisk) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Gitar, i vanlig forstand et strengeinstrument med seks strenger og med flat kasse. Normal stemming er E-A-d-g-h-e1, normal spilleteknikk er å kneppe strengene med høyre hånds fingrer eller med plekter, og å regulere tonehøyden på gripebrettet med venstre hånds fingrer.

Faktaboks

Uttale
gitˈar
Etymologi
av spansk guitarra; samme ord som gresk kithara eller cithara

Historikk

Gitaren kom opprinnelig fra Midtøsten. Dens forløpere var kjent i Spania i middelalderen, og den ble spredt via Italia og Frankrike til andre deler av Europa på 1500- og 1600-tallet som et aristokratisk instrument. På 1800-tallet fikk den betydelig popularitet i bredere lag, og fikk stor utbredelse i Europa og Amerika som et salonginstrument.

Dagens normale oppsett med seks strenger stemt E-A-d-g-h-e1 fikk innpass ca. 1800. Opprinnelig har strengene vært av tarm. På 1900-tallet kom stålstrengsgitaren for fullt innen folke- og populærmusikk; nylonstrengsgitaren dominerer i dag innen klassisk og visesang. Plekteret ble tatt i bruk til gitar ca. 1900. El-gitaren kom ca. 1935, og har fått stort gjennomslag innen jazz, dansemusikk, pop og rock, med mange former for musikalsk uttrykk. I country-musikk og beslektede former benyttes steelgitar eller hawaiigitar, lett gjenkjennelig med sine karakteristiske glidetoner.

Gitaren er et av vår tids mest utbredte instrumenter, brukt innenfor et utall sjangere. På visse områder er det utviklet høyt spesialiserte spilleteknikker, og bruken av elektronikk har revolusjonert spillet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg