En vanlig spilleteknikk på stålstrengsgitar, med plekter. Med venstrehånden gjøres det et barrégrep på gripebrettet, ved hjelp av pekefingeren.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gitar er et strengeinstrument med seks strenger og flat resonanskasse. Den består av tre hoveddeler: kropp, hals og hode. Normal stemming er E-A-d-g-h-e1. Gitaren brukes både som solo- og akkompagnementsinstrument. Vanlig spilleteknikk er å knipse strengene med høyre hånds fingre eller et plekter, mens tonehøyden reguleres på gripebrettet med venstre hånds fingre. Gitaren er et populært instrument som finnes i mange hjem og benyttes i ulike musikksjangre som blant annet rock, jazz, visesang og folkemusikk.

Faktaboks

Uttale
gitˈar
Etymologi
av spansk guitarra; samme ord som gresk kithara eller cithara

Historikk

En kvinne med gitar i Madrid, omkring 1900. Gitaren ble utviklet i Spania i slutten av middelalderen og ble modernisert på 1800-tallet.
/Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0

Gitaren ble utviklet i Spania i slutten av middelalderen. Impulsene kom både fra det indiske instrumentet sitar og fra eldgamle afrikanske lyreinstrumenter. I tillegg ble gitarens utforming påvirket av den arabiske lutten oud, som kom til Spania med maurerne allerede på 700-tallet. Gitarens tidlige forløpere spredte seg fra Spania via Italia og Frankrike til andre deler av Europa på 1500- og 1600-tallet som et aristokratisk instrument. Eksempler på slike instrumenter er guitarra morisca, guitarra latina og på 1500-tallet den mer avanserte vihuela da mano, som hadde sarger og flat bunn og lokk. Instrumentet ble spilt ved å bruke en form for klimpreteknikk.

På 1600-tallet overtok gradvis den mer utbredte barokkgitaren, som også ble de fasjonable kvinnenes instrument. Barokkgitaren var noe mindre enn en moderne gitar og var en lettere konstruksjon. Den hadde i tillegg tarmstrenger og tverrbånd bundet på halsen. Disse var lagd av tarm. En vanlig barokkgitar hadde fem strengekor hvorav fire eller fem besto av et sett dobbeltstrenger, slik at det totale strengetallet var ni eller ti.

Den moderne gitaren

Gitar (akustisk)

Akustisk gitar. Fender. S 12-String Natural Acoustic Non-Cutaway

Av /KF-arkiv ※ Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

I løpet av wienerklassisismen ble gitaren modernisert og vi fikk nå gitarer som var noe mer innsvingete i formen og hadde seks enkeltstrenger. På begynnelsen av 1800-tallet var instrumentet i ferd med å miste mye av populariteten sin. Etter hvert startet imidlertid en fornyingsprosess i Spania som førte til at den moderne, klassiske gitaren ble utviklet. Sentralt i fornyingsprosessen sto den spanske gitarmakeren Antonio de Torres Jurado og gitaristen Fransisco Tarrega. Dette førte til at interessen for instrumentet igjen tok seg opp i bredere lag av befolkningen og fikk stor utbredelse i Europa og Amerika som et salonginstrument. Samtidig begynte flere komponister nå å skrive musikk for gitar.

Ulike gitartyper

El-gitaren Fender Stratocaster

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dagens vanlige oppsett med seks strenger stemt E-A-d-g-h-e1 fikk innpass omkring 1800. Men gitaren har også vært stemt på alternative måter, såkalte skordaturer. På 1900-tallet kom stålstrengsgitaren for fullt innen folkemusikk og populærmusikk, mens nylonstrengsgitaren i dag dominerer innen klassisk og visesang. Flamencogitaren er en variant av den klassiske gitaren og har sin opprinnelse i Sør-Spania. Den har en lettere konstruksjon, og strengene ligger lavere enn på den klassiske gitaren. Plekteret ble tatt i bruk på gitaren rundt 1900.

El-gitaren ble utviklet omkring 1935 og har fått stort gjennomslag innen jazz, dansemusikk, pop og rock, med mange former for musikalske uttrykk. Den sto helt sentralt i utviklingen av rocken, hvor en rekke grupper benyttet både sologitar, rytmegitar og bassgitar. I countrymusikk og beslektede former benyttes steelgitar eller hawaiigitar, som er lett gjenkjennelig med sine karakteristiske glidetoner. Den finnes også en rekke andre gitartyper som tolvstrengsgitar, sjustrengsgitar bassgitar, resonatorgitar, russisk gitar og gitarbanjo.

Gitaren er et av vår tids mest utbredte instrumenter, brukt innenfor et utall sjangere. På visse områder er det utviklet høyt spesialiserte spilleteknikker, og bruken av elektronikk har revolusjonert spillet.

Kjente gitarister

Blant de mest kjente gitaristene innen populærmusikken kan nevnes Chuck Berry, Jimi Hendrix, Jeff Beck, Eric Clapton, Carlos Santana, Bonnie Raitt og Tommy Emmanuel, og i Norge Kari Svendsen, Frode Alnæs, Ronni Le Tekrø, Kjartan Kristiansen og Knut Reiersrud. Kjente jazzgitarister er Django Reinhardt, Wes Montgomery, Pat Metheny, John Scofield og John McLaughlin samt norske Robert Normann, Terje Rypdal, Jon Eberson og Hedvig Mollestad. Innenfor klassisk musikk er Andrés Segovia, John Williams, Julian Bream og Konrad Ragossnig noen av de fremste navnene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg