Valakia

Valakia er et landskap i Romania, mellom Transilvanske alper og Donau, delt av elven Olt i Oltenia (Lille Valakia) i vest, og Muntenia (Store Valakia) i øst. Landskapet har et totalareal på 76 391 kvadratkilometer og 8,8 millioner innbyggere (2003).

Faktaboks

Uttale
valakˈia
Etymologi
Det rumenske landet
Også kjent som
rumensk Valahia eller Ţara Românească

Valakia er et fruktbart løssdekket steppeland med korn-, frukt-, solsikke- og sukkerbetedyrking, vinproduksjon og intensivt husdyrbruk. I fjellskråningene drives skogbruk og i Donau fiske. Ved Ploieşti er det olje- og naturgassfelter, her og i Bucureşti-området betydelig industri.

Historie

Valakia tilhørte det dakiske og romerske Dacia og ble i folkevandringstiden invadert av folkeslag som gotere, hunere, gepider, avarer, slavere, petsjeneger, kumaner og mongoler. På 1200-tallet oppstod det flere mindre fyrstedømmer under ungarsk overhøyhet. På 1300-tallet ble de samlet under Basarab (ca. 1310–1352).

Fra 1400-tallet stod Valakia under osmansk (tyrkisk) overhøyhet og måtte betale tributt til sultanen. På 1800-tallet fikk Russland større innflytelse, mens den osmanske innflytelsen ble svakere. I 1859 ble Valakia og Moldova forent, først i en personalunion, fra 1862 som den nye staten Romania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg