Valakia

Valakia er et landskap i Romania, mellom Transilvanske alper og Donau, delt av elven Olt i Oltenia (Lille Valakia) i vest, og Muntenia (Store Valakia) i øst. Landskapet har et totalareal på 76 391 kvadratkilometer og 8,8 millioner innbyggere (2003).

Faktaboks

uttale:
valakˈia
etymologi:
Det rumenske landet
også kjent som:
rumensk Valahia eller Ţara Românească

Valakia er et fruktbart løssdekket steppeland med korn-, frukt-, solsikke- og sukkerbetedyrking, vinproduksjon og intensivt husdyrbruk. I fjellskråningene drives skogbruk og i Donau fiske. Ved Ploieşti er det olje- og naturgassfelter, her og i Bucureşti-området betydelig industri.

Historie

Valakia tilhørte det dakiske og romerske Dacia og ble i folkevandringstiden invadert av folkeslag som gotere, hunere, gepider, avarer, slavere, petsjeneger, kumaner og mongoler. På 1200-tallet oppstod det flere mindre fyrstedømmer under ungarsk overhøyhet. På 1300-tallet ble de samlet under Basarab (ca. 1310–1352).

Fra 1400-tallet stod Valakia under osmansk (tyrkisk) overhøyhet og måtte betale tributt til sultanen. På 1800-tallet fikk Russland større innflytelse, mens den osmanske innflytelsen ble svakere. I 1859 ble Valakia og Moldova forent, først i en personalunion, fra 1862 som den nye staten Romania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg