antisiganisme

Romfolk i Oslo fant sommeren 2012 ly rundt Sofienberg kirke. Ifølge en talsmann for romfolket opplevde de langvarig trakassering fra politiet.
/NTB Scanpix.
Arbeidskolonien Svanviken ble etablert i Eide på Nordmøre i 1908 for å kurere romanifamilier for "vandringslyst". Bruk av romanispråk var strengt forbudt.
Av /Arkivverket, Riksarkivet.
Lisens: CC BY 4.0

En mann med rombakgrunn tigger utenfor Stortinget i Karl Johans gate i Oslo. Det økende antallet tiggere i Norge fra 2006-2007 skapte debatt.

/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Antisiganisme er fordommer, hat-tale og propaganda mot minoriteten rom (tidligere kalt sigøynere). Termen brukes som en samlebetegnelse på diskriminering av rom.

Antisiganisme er en spesifikk form for rasisme mot minoriteten rom. Europarådet tok i bruk begrepet i 2005. Rådet definerer vanligvis antisiganisme som «en ideologi basert på ideen om en rasemessig overlegenhet, en form for avhumanisering og institusjonell rasisme, næret av en historisk diskriminering».

Termen «antisiganisme» ble først brukt av den franske historikeren Henriette Asséo. Den består av ordene «anti» som betyr mot, og «tsigane» som betyr «sigøyner» på fransk. Blant flere rom-organisasjoner, spesielt i Øst-Europa og av romaktivisten Ian Hancock, har det kommet kritikk av ordet fordi det inneholder det negativt ladede ordet «sigøyner». I stedet har det blitt forsøkt å bruke andre ord, som for eksempel «antiroma» eller «antigypsy».

I Norge ble begrepet kjent etter at tilreisende rom kom til landet spesielt fra Romania og Bulgaria, da disse landene ble medlemmer av EU (2007). Innvandringen sammenfalt med at Norge opphevet forbudet mot tigging (fra 2006), og særlig sommerstid ble det debatt om «romfolk», hvordan tilreisende rom skulle behandles og hvorvidt tigging burde være tillatt. Dette gjorde at fordommer og diskriminering av rom ble satt på dagsordenen i medier og blant myndigheter. I dag er begrepet i bruk blant medier og kjennere av rom.

Det finnes ikke statistikk over diskriminering og hatkriminalitet mot rom i Norge. Men minoriteten regnes som svært utsatt for diskriminering og fordommer. I 2015 fikk Norge svært krass kritikk av Europarådet for sin behandling både av norske og tilreisende rom.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg