Antisiganisme, fordommer, hat-tale og propaganda mot minoriteten rom (tidligere kalt «sigøynere»). Begrepet brukes som en samlebetegnelse på diskriminering av rom.

Antisiganisme er en spesifikk form for rasisme mot minoriteten rom. Europarådet tok i bruk begrepet i 2005. Rådet definerer vanligvis antisiganisme som «en ideologi basert på ideen om en rasemessig overlegenhet, en form for avhumanisering og institusjonell rasisme, næret av en historisk diskriminering».

Termen «antisiganisme» ble først brukt av den franske historikeren Henriette Asséo. Den består av ordene «anti» som betyr mot, og «tsigane» som betyr «sigøyner» på fransk. Blant flere rom-organisasjoner, spesielt i Øst-Europa og av romaktivisten Ian Hancock, har det kommet kritikk av ordet fordi det inneholder det negativt ladede ordet «sigøyner». I stedet har det blitt forsøkt å bruke andre ord, som for eksempel «antiroma» eller «antigypsy».

I Norge ble begrepet kjent etter at tilreisende rom kom til landet spesielt fra Romania og Bulgaria, da disse landene ble medlemmer av EU (2007). Innvandringen sammenfalt med at Norge opphevet forbudet mot tigging (fra 2006), og særlig sommerstid ble det debatt om «romfolk», hvordan tilreisende rom skulle behandles og hvorvidt tigging burde være tillatt. Dette gjorde at fordommer og diskriminering av rom ble satt på dagsordenen i medier og blant myndigheter. I dag er begrepet i bruk blant medier og kjennere av rom.

Det finnes ikke statistikk over diskriminering og hatkriminalitet mot rom i Norge. Men minoriteten regnes som svært utsatt for diskriminering og fordommer. I 2015 fikk Norge svært krass kritikk av Europarådet for sin behandling både av norske og tilreisende rom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.