Germanere

De germanske folkevandringer i de første århundrer evt.

Av /Store norske leksikon ※.

Folkevandringer, utvandring av folkegrupper som søker nytt land. Folkevandringer har spilt en stor rolle i menneskehetens historie fra førhistorisk tid av.

Årsaker til folkevandringer

Årsaken til disse folkevandringene er dels klimatiske, dels sosiale. De forhistoriske mennesker måtte flykte for fremrykningen av isen i istiden på den nordlige halvkule, og da den rykket tilbake under avsmeltingen, fulgte de etter for å kunne leve under de samme livsvilkår. Den gradvise uttørring av Sentral-Asia mener man er den dypeste årsak til folkevandringene fra Asia til Europa.

I tillegg til klimaforverring fører ofte befolkningsøkning til folkevandringer. Når folketallet i et område er blitt så høyt at det ut fra det foreliggende redskapsnivå ikke lenger er mulig å skaffe alle underhold, ligger det nær å søke en løsning på problemet ved utvandring. Dermed kan det bli skapt en kjedereaksjon av vandringer.

Et folk på jakt etter bedre levevilkår kommer til et fordelaktig område og jager bort den eldre befolkning, som så i sin tur vandrer til nye områder og driver den eldre befolkning der på flukt osv. Krigerske folk driver ofte sine naboer til å vandre ut; for eksempel de store folkevandringer da hunerne presset på germanske stammer og drev dem vestover.

Utnyttingen av jernet til våpen i begynnelsen av jernalderen førte til svære folkevandringer og omveltninger som blant annet ødela den mykenske kultur. Søking etter materielle goder kan også drive folk på vandring; fønikerne søkte for eksempel tinn, germanerne ble lokket av Romerrikets rikdommer, maoriene synes å være kommet til New Zealand for å få tak i nefritt-stein.

Betydning for folkegruppene

Vandringen kan føre til store endringer i et folks liv, særlig når det blir påvirket av de opprinnelige innbyggerne i det land det rykker inn i. Arierne i India utviklet en høy, egenartet kultur i de nye omgivelsene og under påvirkning av den før-ariske befolkning, en kultur som er vidt forskjellig fra deres opprinnelige.

Ofte går et innvandrerfolk opp i den befolkning hvis land det erobrer, når den opprinnelige befolkning står høyere kulturelt, slik som tilfellet har vært for eksempel med germanerne i de latinske land. Men man ser også at et utvandrerfolk vil opprettholde sin gamle livsform, at for eksempel nomader søker til strøk hvor de kan bevare sin samfunnsform.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg