Faktaboks

Luzern
fransk Lucerne
Uttale
luzˈern
Luzern
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Luzern er en by i Sveits, hovedstad i kanton Luzern. Byen, som ligger 436 meter over havet, ligger ved Reuss' utløp av Vierwaldstätter See og elvemøtet mellom Reuss og Kleine Emme umiddelbart nedenfor. Den har 82 257 innbyggere (2020), 231 200 innbyggere med forsteder (agglomerasjonen Luzern 2019). Dette gjør Luzern til Sveits' åttende største by, men inkludert forsteder er den landets sjette største by.

Samferdsel

Luzern er et trafikknutepunkt ved jernbanen over St. Gotthard og E9 Basel–St. Gotthard–Milano. Byen har meget stor turisttrafikk. Fra forstaden Kriens går svevebane til Pilatus, 2070 meter over havet. Det er stor handels-, bank- og forsikringsvirksomhet i Luzern, likeledes viktige videregående fagskoler.

Bybeskrivelse

Luzern er en nokså kompakt bebygd by. Gamlebyen med befestninger fra middelalderen ligger på nordsiden av Reuss, jernbanestasjonen og det viktigste forretningsstrøket på sørsiden. Kapellbrücke over Reuss er en overbygd trebro, opprinnelig fra 1333, med berømte malerier fra 1600-tallet med motiver fra byens og landets historie. Broen brant i 1993, og er senere gjenoppbygd som en kopi.

Byen har flere middelalderkirker, blant annet Franziskanerkirche fra 1270, byens eldste bestående kirke, og Hofkirche fra 1633, byens hovedkirke, med tårn fra 1100-tallet og et praktfullt alter fra 1500. Gletschergarten er et hageanlegg med museum bygd omkring en veldig istidsavsetning. I en fjellvegg her står Løvemonumentet, hugd ut av en sandsteinsblokk etter Bertel Thorvaldsens modell, til minne om sveitsergardister som falt i Paris i 1792.

Luzern har flere årlige musikkfestivaler, blant annet den store Lucerne Festival for klassisk musikk som foregår i august/september. Her ligger dessuten et samferdselsmuseum for Sveits, det største og mest moderne i Europa, med planetarium og kosmorama.

Historikk

Luzern er vokst opp omkring et benediktinerkloster som ble bygd i 730–735, på 800-tallet kalt Luciaria. Byens grunnleggelse regnes til 1178. Luzern var en viktig handelsplass på 1200- og 1300-tallet, etter at veien over St. Gotthard ble åpnet i 1220.

Luzern var på 1500- og 1600-tallet et senter for motreformasjonen, og befolkningen er i dag overveiende katolsk. Richard Wagner bodde i en villa i bydelen Tribschen i årene 1866–1872 og arbeidet på flere av sine operaer her. Sønnen Siegfried Wagner ble født her, og villaen er i dag Wagner-museum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg