Luzern, hovedstad i kanton Luzern. Byen ligger ved Reuss' utløp av Vierwaldstätter See og elvemøtet mellom Reuss og Kleine Emme umiddelbart nedenfor, 436 moh. Den har 78 100 innbyggere (2012). I agglomerasjonen Luzern bor det 211 800 innbyggere og blir dermed Sveits' sjette største by.

Det er et trafikknutepunkt ved jernbanen over St. Gotthard og E 9 Basel–St. Gotthard–Milano. Byen har meget stor turisttrafikk. Fra forstaden Kriens går svevebane til Pilatus, 2070 moh. Det finnes stor handels-, bank- og forsikringsvirksomhet og viktige videregående fagskoler.

Luzern er en nokså kompakt bebygd by. Gamlebyen med befestninger fra middelalderen ligger på nordsiden av Reuss, jernbanestasjonen og det viktigste forretningssstrøket på sørsiden. Kapellbrücke over Reuss er en overbygd trebro, opprinnelig fra 1333, med berømte malerier fra 1600-tallet med motiver fra byens og landets historie. Broen brant ned i 1993, og er senere gjenoppbygd som en kopi. Byen har flere middelalderkirker, blant annet Franziskanerkirche fra 1270, byens eldste bestående kirke, og Hofkirche fra 1633, byens hovedkirke,  med tårn fra 1100-tallet og med et praktfullt alter fra 1500. Gletschergarten er et hageanlegg med museum bygd omkring en veldig istidsavsetning. I en fjellvegg her står Løvemonumentet, hugd ut av en sandsteinsblokk etter Bertel Thorvaldsens modell, til minne om sveitsergardister som falt i Paris 1792. Luzern har flere årlige musikkfestivaler, blant annet den store Lucerne Festival (for klassisk musikk) som foregår i august/september. Samferdselsmuseum for Sveits, det største og mest moderne i Europa, med Planetarium og Kosmorama.

Luzern er vokst opp omkring et benediktinerkloster bygd 730–735, på 800-tallet kalt Luciaria. Den var en viktig handelsplass på 1200- og 1300-tallet etter at veien over St. Gotthard ble åpnet 1220. Luzern var på 1500- og 1600-tallet et senter for motreformasjonen, og befolkningen er i dag overveiende katolsk. Richard Wagner bodde i en villa i bydelen Tribschen 1866-72 og arbeidet på flere av sine operaer her. Sønnen Siegfried Wagner ble født her, og villaen er i dag Wagner-museum.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.