Luzern - by i Sveits

Luzern er en by i Sveits, hovedstad i kanton Luzern. Byen ligger ved Reuss' utløp av Vierwaldstätter See og elvemøtet mellom Reuss og Kleine Emme umiddelbart nedenfor, 436 moh. Den har 81 600 innbyggere (2017), 228 300 innbyggere med forsteder (agglomerasjonen Luzern). Dette gjør Luzern til Sveits' åttende største by, men inkludert forsteder er den landets sjette største by.

Faktaboks

Uttale
luzˈern
Også kjent som
fransk Lucerne

Luzern er et trafikknutepunkt ved jernbanen over St. Gotthard og E 9 Basel–St. Gotthard–Milano. Byen har meget stor turisttrafikk. Fra forstaden Kriens går svevebane til Pilatus, 2070 moh. Det finnes stor handels-, bank- og forsikringsvirksomhet og viktige videregående fagskoler.

Bybeskrivelse

Luzern er en nokså kompakt bebygd by. Gamlebyen med befestninger fra middelalderen ligger på nordsiden av Reuss, jernbanestasjonen og det viktigste forretningssstrøket på sørsiden. Kapellbrücke over Reuss er en overbygd trebro, opprinnelig fra 1333, med berømte malerier fra 1600-tallet med motiver fra byens og landets historie. Broen brant i 1993, og er senere gjenoppbygd som en kopi.

Byen har flere middelalderkirker, blant annet Franziskanerkirche fra 1270, byens eldste bestående kirke, og Hofkirche fra 1633, byens hovedkirke, med tårn fra 1100-tallet og et praktfullt alter fra 1500. Gletschergarten er et hageanlegg med museum bygd omkring en veldig istidsavsetning. I en fjellvegg her står Løvemonumentet, hugd ut av en sandsteinsblokk etter Bertel Thorvaldsens modell, til minne om sveitsergardister som falt i Paris i 1792.

Luzern har flere årlige musikkfestivaler, blant annet den store Lucerne Festival for klassisk musikk som foregår i august/september. Her ligger dessuten et samferdselsmuseum for Sveits, det største og mest moderne i Europa, med planetarium og kosmorama.

Historikk

Luzern er vokst opp omkring et benediktinerkloster som ble bygd i 730–735, på 800-tallet kalt Luciaria. Den var en viktig handelsplass på 1200- og 1300-tallet, etter at veien over St. Gotthard ble åpnet i 1220.

Luzern var på 1500- og 1600-tallet et senter for motreformasjonen, og befolkningen er i dag overveiende katolsk. Richard Wagner bodde i en villa i bydelen Tribschen i 1866–1872 og arbeidet på flere av sine operaer her. Sønnen Siegfried Wagner ble født her, og villaen er i dag Wagner-museum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg