Maria Teresia

Faktaboks

Maria Teresia
eg. Maria Theresia
Født
13. mai 1717
Død
29. november 1780

Maria Teresia

av . Begrenset gjenbruk

Maria Teresia var en tysk-romersk keiserinne fra 1740, storhertuginne av Toscana fra 1737, dronning av Böhmen og Ungarn fra 1740, erkehertuginne av Østerrike og datter av Karl 6. Han hadde ingen sønner, og ved lovgivning og avtaler utpekte han Maria Teresia til tronfølger. Hun giftet seg i 1736 med Frans Stefan av Lothringen, storhertug av Toscana og den senere keiser Frans 1 Stefan. Da Karl 6 døde i 1740, overtok Maria Teresia regjeringen. To måneder etter angrep Fredrik 2 den store av Preussen og erobret Schlesien i den Østerrikske arvefølgekrigen i årene 1740–1748. Maria Teresia hevdet seg i krigen, men måtte likevel avstå Schlesien til sin erkefiende Fredrik den store. Freden gav ingen avspenning, og allerede i 1756 begynte en ny krig, Sjuårskrigen i årene 1756–1763, men den førte ikke til større forandringer innen riket.

Maria Teresia gjennomførte betydelige reformer, kjent som den «theresianske statsform». Hun interesserte seg for skolevesenet og organiserte en folkeskole som ble et forbilde i Europa. Tortur ved forhør ble avskaffet. Adelen ble skattlagt, og uadelige slapp til i administrasjonen. Hun lovfestet hvor mye arbeid godseieren kunne kreve av bøndene, men våget ikke å oppheve livegenskapet. I 1745 ble Frans Stefan keiser. Etter hans død i 1765 var sønnen, Josef 2, medregent, og han gjorde seg straks mer gjeldende i samarbeid med moren og hennes rådgiver fra 1753, statskansler Wenzel Anton Kaunitz.

Maria Teresia hadde 16 barn, 10 av dem overlevde henne. Blant barna var de senere keisere Josef 2 og Leopold 2 og de senere dronninger Marie Antoinette av Frankrike og Maria Carolina av Napoli. Hennes kvaliteter som en hersker med folkelig sympati har gjort henne til en viktig skikkelse i Østerrikes selvforståelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg