Baskerland, historiske landområder bebodd av baskere. Tradisjonelt regnes syv provinser innerst i Biskayabukta og på begge sider av Pyreneene, delt av grensen mellom Spania og Frankrike. Baskerland omfatter tre provinser i Frankrike og fire i Spania, i alt 683 kommuner. De tre provinsene Gipuzkoa, Bizkaia og Álava utgjør sammen en spansk autonom enhet med navn Euskadi. Hovedstad i Baskerland (Euskadi) er Vitoria-Gasteiz.

Mesteparten av regionen består av åser og lave fjell, dypt nedskåret av elver. Pyreneene skiller området fra den baskiske del av Frankrike; de Kantabriske fjell danner skillet i vest og sør mot Cantabria og Castilla. Den sørlige delen av Baskerland (Álava) tilhører Ebrobassenget. Klimaet er mildt og nedbørrikt, influert av fuktig luft fra Atlanterhavet. Ebrobassenget har nærmest middelhavsklima, med kjøligere vintrer, og varme, tørre somrer.

Baskerland hører til de tettest befolkede deler av Spania. Tettheten er størst langs kysten, spesielt omkring Bilbao og Río Nervión. Álava er til sammenligning relativt tynt befolket. Regionen er etter spansk målestokk høyt urbanisert. Største byer er Bilbao (baskisk Bilbo), hovedstaden Vitoria (baskisk Gasteiz) og San Sebastián (baskisk Donostia). Baskerland har omlag tre millioner innbyggere.

Jordbruket er dominerende næringsvei i Álava, med dyrking av korn, vindruer (Rioja), sukkerbeter, poteter og forskjellige fôrvekster, ofte med hjelp av kunstvanning. I Pyreneene stort sauehold. Guipúzcoa og Vizcaya hører til de viktigste industriområdene i Spania. Tungindustrien (jern og stål, skipsbygging) og den kjemiske industrien er konsentrert til Bilbao og de øvrige byene langs Río Nervión. Andre viktige industrigrener er tekstilindustri (Rentería), papirindustri (Tolosa) og næringsmiddelindustri. Turismen er betydelig, spesielt ved kysten, og San Sebastián var tidligere den mest fasjonable badebyen i Spania.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.