Baskere.

Områdene markert med grønt på spansk side viser Baskerland. De mørkegrønne områdene på begge sider av grensen har baskisktalende befolkning.

Av /Store norske leksikon ※.

Baskerland, historiske landområder bebodd av baskere. Tradisjonelt regnes syv provinser innerst i Biscayabukta og på begge sider av Pyreneene, delt av grensen mellom Spania og Frankrike. Baskerland omfatter tre provinser i Frankrike og fire i Spania, i alt 683 kommuner. De tre provinsene Gipuzkoa, Bizkaia og Álava utgjør sammen en spansk autonom enhet med navn Euskadi. Hovedstad i Baskerland (Euskadi) er Vitoria-Gasteiz.

Faktaboks

Også kjent som
sp. País Vasco baskisk Euskadi

Natur

Mesteparten av regionen består av åser og lave fjell, dypt nedskåret av elver. Pyreneene skiller området fra den baskiske del av Frankrike; de Kantabriske fjell danner skillet i vest og sør mot Cantabria og Castilla. Den sørlige delen av Baskerland (Álava) tilhører Ebrobassenget. Klimaet er mildt og nedbørrikt, influert av fuktig luft fra Atlanterhavet. Ebrobassenget har nærmest middelhavsklima, med kjøligere vintrer, og varme, tørre somrer.

Befolkning

Baskerland hører til de tettest befolkede deler av Spania. Tettheten er størst langs kysten, spesielt omkring Bilbao og Río Nervión. Álava er til sammenligning relativt tynt befolket. Regionen er etter spansk målestokk høyt urbanisert. Største byer er Bilbao (baskisk Bilbo), hovedstaden Vitoria (baskisk Gasteiz) og San Sebastián (baskisk Donostia). Baskerland har om lag tre millioner innbyggere.

Næringsliv

Jordbruket er dominerende næringsvei i Álava, med dyrking av korn, vindruer (Rioja), sukkerbeter, poteter og forskjellige fôrvekster, ofte med hjelp av kunstvanning. I Pyreneene er det stort sauehold. Guipúzcoa og Vizcaya hører til de viktigste industriområdene i Spania. Tungindustrien (jern og stål, skipsbygging) og den kjemiske industrien er konsentrert til Bilbao og de øvrige byene langs Río Nervión. Andre viktige industrigrener er tekstilindustri (Rentería), papirindustri (Tolosa) og næringsmiddelindustri. Turismen er betydelig, spesielt ved kysten, og San Sebastián var tidligere den mest fasjonable badebyen i Spania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg