migrant

Artikkelstart

En migrant er en person som flytter fra ett land til et annet. Ordet omfatter både arbeidsmigranter, flyktninger, utdanningsmigranter, familiemigranter og alle andre som skifter bosted over landegrensene, uavhengig av om flyttingen er frivillig, ufrivillig, lovlig eller ulovlig.

Som migrant er man både utvandrer (emigrant) fra landet man forlater og innvandrer (immigrant) til landet man flytter til.

Diskusjoner rundt begrepet

Høsten 2015 var det diskusjoner i mediene om hvorvidt personene som forsøkte å ta seg til Europa over Middelhavet skulle betegnes som «migranter» eller «flyktninger». Også i engelskspråklige medier var det en tilsvarende diskusjon («refugees» eller «migrants»).

På engelsk refererer «migrant» noen ganger også til personer som flytter innenlands («internal migrants»), men på norsk snakker man da vanligvis om «flyttere».

Antallet migranter rundt om i verden har ifølge FN nådd anslagsvis 272 millioner mennesker, eller 3,5 prosent av verdens befolkning (2019). Migrasjon har dermed betydning for demografien i mange land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg