Faktaboks

Manchester
Uttale
mˈæntʃəstə
Manchester (bysentrum)

Manchester (Storbritannia). Great Northern Square. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Manchester er en by og en bykommune i Storbritannia, England, i grevskapet Lancashire, ved elven Irwell vest for Penninene. Byen hadde 503 127 innbyggere og et areal på 116 kvadratkiloemter ved folketellingen i 2011, mens bykommunen hadde 2 682 528 innbyggere og et areal på 1276 kvadratkilometer. Manchester utgjør kjernen i konurbasjonen eller byregionen Greater Manchester, men har mistet mye av innflytelsen og betydningen den hadde under den industrielle revolusjon.

Manchester har en stor havn der Manchester Ship Canal gjør det mulig for havgående skip å gå helt opp til byen fra Merseys munning ved Liverpool. Manchesters internasjonale lufthavn ligger ved Ringway, 16 kilometer sør for sentrum og er den travleste i England utenfor London. I 1992 fikk Manchester et nytt transportsystem, Metrolink.

Bybeskrivelse

Manchester Town Hall
Manchester Town Hall, tegnet av Alfred Waterhouse, oppført 1877.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
New Islington
Etter årtusenskiftet er det gjennomført store byfornyelsesprosjekter i Manchester. I området New Islington finner en en blanding av gammel og moderne bebyggelse.

Manchesters store rikdom på 1800-tallet har gjort byen nærmest til et utendørs museum, med stor arkitektonisk variasjon, med alt fra klassiske greske slott til moderne bygninger i glass og stål. Rådhuset ble tegnet av Alfred Waterhouse og er ansett å være noe av det ypperste innen viktoriansk gotikk. Kontorene til Ship Canal Company har greske søyleganger høyt over gateplan. Denne arkitektoniske arven har også gitt byen utfordringer, for mange av bygningene er verneverdige, samtidig som de ikke er tilpasset moderne krav. Børsen, som var sentrum for tekstilhandelen, er omgjort til teater, den gamle jernbanestasjonen har blitt utstillingssenter og bygningskomplekset på Castefield med verdens eldste jernbanestasjon er omgjort til et regionalt museum for vitenskap og industri. På 1960- og 1970-tallet fikk Manchesters skyline et rikt tillegg av bygninger i glass og stål, deriblant byens høyeste bygning Cooperative Insurance Society, 122 meter høyt.

Manchester søkte om å få arrangere olympiske sommerleker, først for 1996 og senere for år 2000, derfor har byen i senere år vært gjenstand for en betydelig oppussing og fornyelse, blant annet er deler av havneområdet fullstendig ombygd eller renovert. Det er også bygd flere andre idretts- og rekreasjonsanlegg. I forbindelse med Samveldelekene i 2002 ble det bygd en ny stadion med plass til 38 000 tilskuere, City of Manchester Stadium. Denne er i dag hjemmebane for fotballklubben Manchester City. Fotballaget Manchester United spiller sine hjemmekamper på Old Trafford, som ligger i Stretford, like utenfor bygrensen. Manchester er en ung by, og har relativt få historiske minnesmerker av betydning. Blant byens severdigheter kan katedralen fra 1400-tallet, rådhuset fra 1877 og børsen fra 1869 nevnes.

Næringsliv

Manchester vokste opp som sentrum for verdens viktigste bomullsindustridistrikter, men det er nå få fabrikker i selve byen. Manchester er i større grad blitt et handels- og servicesenter med betydelig bank- og finansvirksomhet. Viktigste industribransjer er nå maskin-, næringsmiddel-, farmasi- og tekstil- og konfeksjonsindustri. Tungindustrien er særlig konsentrert til strøkene langs Manchester Ship Canal, blant annet til Irlam (oljeraffinerier), Salford, Stretford og Trafford (maskinindustri) sørvest for selve Manchester, og til East Manchester. Bomullsindustrien, som nesten helt er forsvunnet siden 1960-årene, var hovedsakelig lokalisert nærmere Penninene, blant annet i Bolton, Bury og Rochdale i nord, og i Oldham, Ashton-under-Lyme og Stockton øst for byen. Hundrevis av fabrikkanlegg har blitt omgjort til andre bruksområder som har gjort det mulig for nye firmaer og oppstartsbedrifter.

Boligområder og befolkning

Greater Manchester er et av verdens tettest befolkede byområder; noe som de senere årene har medført en betydelig utflytting. Migrasjonstapet er det høyeste av alle britiske byer og den naturlige befolkningsøkningen er under gjennomsnittet. Migrasjonen er hovedsakelig av barnefamilier, hvilket etterlater en stadig eldre befolkning i de tradisjonelle bykjernene. Utflyttingen skjer hovedsakelig til mer velstående og grønnere områder i utkanten, særlig til grevskapet Cheshire i sør. Utvandringen blir delvis kompensert av innvandring fra samveldeland, særlig fra India og Pakistan. Som mange andre britiske byer, forsøkte Manchester på 1960-tallet å bygge høyhus for å bosette familier og innbyggere fra slumområdene. Eksperimentet viste seg å være en sosial fiasko og bare etter et tiår ble de første husene revet. Vekten ble heller lagt på å rehabilitere gamle og kjente boligområder og gi dem nytt liv.

Offentlige institusjoner og kultur

Manchester er sete for Manchester-universitetet, som ble grunnlagt i 1851, og teknisk høyskole fra 1956. Universitetet i Salford fra 1896 ligger utenfor byen, men innenfor storbyområdet Greater Manchester. Det finnes en rekke museer, biblioteker og andre samlinger, blant annet John Ryland University Library, et av de mest verdifulle bibliotekene i verden, City Art Gallery, med stor kunstsamling, Lowry, fra 2000, som er et senter for billed- og scenekunst og Whitworth Art Gallery som tilhører universitetet. Hallé-orkesteret i Manchester, som ble grunnlagt 1857, hører til de fremste i Storbritannia og har et godt internasjonalt renommé. I Salford utenfor bygrensen ligger Imperial War Museum North tegnet av arkitekt Daniel Liebeskind og åpnet i 2002. Samme år åpnet også museet Urbis, tegnet av arkitekt Ian Simpson, et museum om livet i en rekke byer omkring i verden.

Manchester var fra begynnelsen av 1800-tallet hjemsted for den såkalte Manchester-skolen eller Manchester-liberalismen, som var mot statsinngrep i næringslivet. Den veldige frihandelshallen fra 1874 ble ødelagt under andre verdenskrig, da Manchester led store skader, men er senere gjenreist i redusert skikkelse. Manchester er kanskje likevel mest kjent for sine to fotballklubber Manchester City og Manchester United.

Historikk

Manchester vokste opp på stedet for det romerske fort Mancunium og fikk byrettigheter i 1301. Ull- og linindustrien oppsto på 1300-tallet og fikk senere et sterkt oppsving ved innvandring av nederlandske vevere. Bomull ble innført første gang i 1641, og Manchester forsynte i slutten av 1800-tallet nesten hele Vest-Europa med bomullstøy. I 1717 var Manchester bare en liten markedsby med 10 000 innbyggere, men tekstilindustrien var så vellykket at byen ble en produksjons- og handelsby med over 300 000 innbyggere på 1850-tallet. Innføringen av spinnemaskinen grunnfestet stillingen til Manchester, som hadde fordeler av vannkraft og senere rike kulleier, bløtt vann og fuktig klima. Folketallet var 1801 på 75 000, i 1851 på 303 000, i 1901 på 544 000, i 1931 på 766 000 og i 1961 på 662 000. I 1960-årene ble Manchester rammet av den generelle tilbakegangen i Nord-Englands industri grunnet teknologisk foreldelse og sterkt utenlandsk konkurranse, med høy arbeidsløshet og synkende folketall som resultat. Deler av sentrum ble ødelagt ved et bombeattentat utført av provisoriske IRA i 1996. Det er siden investert store beløp i å gjenoppbygge og forbedre bysentret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Richard Harper

Jeg skriver som Mancunian. "Stratford" burde være "Stretford".Artikkelen blander sammen City of Manchester med andre deler av Greater Manchester. University of Salford and Imperial War Museum er i Salford. Manchester United spiller på Old Trafford, som er i Stretford. Der er også Old Trafford, hjem til Lancashire County Cricket Club og en av banene hvor England spiller landskamper. Free Trade Hall er nå (tror jeg) et hotell og Hallé Orchestra spiller i den nye Bridgewater Hall. Jeg tror dere burde sjekke om Manchester Ship Canal er fremdeles i drift. Mange av dockene er nå en del av et kulturområde med IWM og Lowry Art Gallery.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg