romfolk

Betegnelsen romfolk brukes ofte om romer fra Romania og Bulgaria som er i Norge og andre vesteuropeiske land for å tjene til livets opphold. Sommeren 2012 slo 150 personer leir utenfor Sofienberg kirke.
Romfolk
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Romfolk er en gruppebetegnelse som ofte brukes i media, spesielt om romer fra Romania og Bulgaria. Det dreier seg om grupper av fattige som i årene etter EU-utvidelsen i 2007 har reist til Vest-Europa for å tjene til livets opphold. En stor del av dem tilhører minoritetsgruppa rom.

Faktaboks

Også kjent som

rom, romer

I Norge er rom den offisielle betegnelsen på den folkegruppa som tidligere ble omtalt som sigøynere. Det er betegnelsen «rom» som er brukt i alle offentlige dokumenter som gjelder nasjonale minoriteter.

Betegnelsen «romfolk» har trolig oppstått fordi «rom» samsvarer dårlig med norsk bøyningsmønster. NRKs flerkulturelle ordliste anbefaler å bruke flertallsformene «romer» og «romene» i stedet for «romfolk». I gruppas eget språk er flertallsformen «roma». I Sverige brukes flertallsformen «romer» og i Danmark «romaer».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg