Romfolk
Betegnelsen romfolk brukes ofte om romer fra Romania og Bulgaria som er i Norge og andre vesteuropeiske land for å tjene til livets opphold. Sommeren 2012 slo 150 personer leir utenfor Sofienberg kirke.
Romfolk
Av /NTB scanpix.

Romfolk er en gruppebetegnelse som ofte brukes i media, spesielt om romer fra Romania og Bulgaria. Det dreier seg om grupper av fattige som i årene etter EU-utvidelsen i 2007 har reist til Vest-Europa for å tjene til livets opphold. En stor del av dem tilhører minoritetsgruppa rom.

Faktaboks

Også kjent som

rom, romer

I Norge er rom den offisielle betegnelsen på den folkegruppa som tidligere ble omtalt som sigøynere. Det er betegnelsen «rom» som er brukt i alle offentlige dokumenter som gjelder nasjonale minoriteter.

Betegnelsen «romfolk» har trolig oppstått fordi «rom» samsvarer dårlig med norsk bøyningsmønster. NRKs flerkulturelle ordliste anbefaler å bruke flertallsformene «romer» og «romene» i stedet for «romfolk». I gruppas eget språk er flertallsformen «roma». I Sverige brukes flertallsformen «romer» og i Danmark «romaer».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg