Freistaat Sachsen er en delstat i Tyskland (siden oktober 1990), grenser mot Tsjekkia og Bayern i sør, Thüringen i vest, Sachsen-Anhalt og Brandenburg i nord og Polen i øst; 18 417 km2 med 4,1 mill. innbyggere (2015). Hovedstad er Dresden.

Sachsen ligger i overgangen mellom slettelandet, dannet under istiden, i nord, og Mittelgebirge i sør, og blir gjennomskåret av Elben fra sørøst mot nordvest.

Vest for Elben strekker Leipzigsenkningen seg langt mot sør. I sør stiger landskapet opp mot Elstergebirge i sørøst. Erzgebirge med Fichtelberg (1214 moh.) som høyeste punkt og Elbsandsteingebirge med nasjonalparken Sächsische Schweiz på begge sider av Elben.

Elben skjærer seg dypt ned i fjellet i sørøst og helt øst mot Lausitzer Gebirge. Ved foten av fjellene ligger Mittelsächsisches Hügelland med flere senkninger som har fått navn etter de byer som ligger der: Zwickau, Zschopau, Freiberg og Chemnitz.

Den østlige delen av Sachsen langs øvre Spree danner Oberlausitz.

Sachsen hører til de tettere befolkede delstater. Ved siden av den tyske befolkningen lever som nasjonal minoritet sorbere (oversorbere) i Oberlausitz omkring byene Hoyerswerda, Bautzen, Kamenz, Niesky og Weisswasser. Befolkningen er i hovedsak protestantisk.

Sachsen er en delstat med betydelig industri. Bergverkene, som oppstod allerede i middelalderen i Erzgebirge, kullforekomstene og den gunstige geografiske beliggenheten midt i Europa hadde stor betydning for utviklingen av håndverks- og industriaktivitetene, som ble understøttet av et omfattende landbruk.

Omstillingen fra sentraløkonomi til sosial markedsøkonomi etter 1989 førte til krise for mange industribedrifter, og til dels for hele industrier (tekstil-, kjemi-, bil-og gruveindustri) og landbruksbedrifter. Utvinningen av brunkull rundt Borna, Hoyerswerda og mellom Görlitz og Zittau og elektroenergi-, brunkullbaserte og kullkjemiproduksjonen samt uranutvinningen hadde skapt enorme miljøproblemer.

I dag befinner omtrent en tredjedel av næringslivspotensialet i de fem nye delstatene i øst seg i Sachsen. Sentrene for næringslivet er strekningen PirnaMeissen langs Elben med sentrum i Dresden, Riesa og Leipzig i nordvest, industriområdet Freiberg–Chemnitz–Zwickau–Plauen ved foten av Erzgebirge og selve Erzgebirge, hvor det er leketøy-, treskurd- og klokkeindustri.

Hovednæringene er maskin- og bilindustri, tekstil- og keramikkproduksjon (porselen i Meissen), glass- og kjemisk industri, trykkerier og papirindustri. Leipzig er kjent for sin årlige handels- og industrimesse. Ved foten av Mittelgebirge og nordover er intensivt landbruk en viktig næringsvei med hvete, rug, sukkerbeter, frukt og grønnsaker samt fôrvekster av forskjellige slag som viktigste avlinger.

Sachsen har et tett trafikknett med jernbaneknutepunktene Leipzig, Chemnitz og Dresden, skipsfart på Elben med innlandshavner i Dresen, Riesa og Targau og de internasjonale lufthavnene ved Leipzig (Leipzig–Halle) og Dresden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.