Faktaboks

Også kjent som

Freistaat Sachsen

engelsk Saxony

Uttale
-ks-

Plassering

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Dresden (Frauenkirche)

Dresden er hovedstaden i delstaten Sachsen. Bildet viser Frauenkirche da den var nyrestaurert. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Sachsen er en delstat helt øst i Tyskland. Sachsen grenser til Polen i øst, Tsjekkia og Bayern i sør, Thüringen i vest og Sachsen-Anhalt og Brandenburg i nord. Delstaten er 18 450 km² stor og har 4 057 000 innbyggere (2020). Det gir en befolkningstetthet på 220 innbyggere per km2, som er litt under gjennomsnittet for Tyskland som helhet. Hovedstaden er Dresden, mens Leipzig er Sachsens største by. Andre større byer er Chemnitz og Zwickau.

Natur

Elbe i Meißen
Sachsen er gjennomskåret av elva Elben. I byen Meißen, som er kjent for sitt porselen, går elva forbi borgfjellet med Albrechtsburg og domkirka. Albrechtsburg har røtter helt tilbake til 900-tallet. Dagens bygning ble bygd mellom 1471 og 1524 og er stedet hvor byens porselensproduksjon ble startet i 1710.

Sachsen ligger i overgangen mellom slettelandet fra istiden i nord og åslandskapet Mittelgebirge i sør. Delstaten blir gjennomskåret av elven Elben fra sørøst mot nordvest. Vest for Elben strekker Leipzigsenkningen seg langt mot sør, der landskapet stiger opp mot Elstergebirge i sørøst.

Det høyeste punktet i Sachsen er Fichtelberg (1215 meter over havet), som er del av fjellområdet Erzgebirge. Et annet dominerende fjellområde i regionen, på grensa mellom Tyskland og Tsjekkia, er Elbsandsteingebirge, der den tyske delen kalles Sächsische Schweiz (fjellformasjonene kan minne om tilsvarende landskap i Sveits; derav navnet, som oppstod på 1700-tallet). Fjellveggene i Sächsische Schweiz er stupbratte og området er, med sine mer enn 21 000 klatreruter, et populært område for fjellklatrere.

94 km² av flateinnholdet er nasjonalpark. Elben skjærer seg dypt ned i fjellet i den sørøstlige delen av Elbsandsteingebirge og helt øst mot Lausitzer Gebirge. Her finnes også store grotter. Ved foten av fjellene ligger åslandskapet Mittelsächsisches Hügelland med flere senkninger som har fått navn etter byene omkring, blant annet Zwickau og Freiberg. Den østlige delen av Sachsen langs øvre Spree danner Oberlausitz.

Befolkning

Innbyggertallet har vært synkende helt siden 1950, med unntak av 2014 og 2015, da tallet økte svakt. Ved siden av den tyske befolkningen lever anslagsvis 40 000 sorbere i Sachsen. Den opprinnelig vestslaviske minoriteten holder hovedsakelig til i Oberlausitz, særlig i og rundt Bautzen.

Et stort flertall av befolkningen har ingen religionstilhørighet. Den mest utbredte religionen i Sachsen er protestantisme.

Næringsliv

Økonomien til Sachsen er rangert som nummer åtte av de tyske delstatene, med 3,8 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (2020). Det utgjør i overkant av 125 milliarder euro.

Sachsen har særlig sterk industritradisjon. Bergverkene, som oppstod allerede i middelalderen i Erzgebirge, kullforekomstene og den gunstige geografiske beliggenheten midt i Europa hadde stor betydning for utviklingen av håndverks- og industriaktivitetene, som ble understøttet av et omfattende landbruk. Omstillingen fra sentraløkonomi til sosial markedsøkonomi etter gjenforeningen av Tyskland i 1990 førte til krise for mange industribedrifter, og til dels for hele industrier, blant annet tekstilbransjen.

Sentrene for næringslivet er strekningen Pirna–Meissen langs Elben med sentrum i Dresden, Riesa og Leipzig i nordvest, industriområdet Freiberg–Chemnitz–Zwickau–Plauen ved foten av Erzgebirge og selve Erzgebirge. Hovednæringen er bilindustrien, som står for 24,9 prosent av Sachsens industri (2020). Andre betydelige industrier er metallutvinning, elektroteknikk og maskinbygg.

Leipzig er kjent for sin årlige handels- og industrimesse. Ved foten av Mittelgebirge og nordover er landbruk fortsatt en viktig næringsvei med hvete, rug, sukkerbeter, frukt og grønnsaker samt fôrvekster av forskjellige slag som viktigste avlinger.

Turismen har økt i betydning. Dresden er det mest besøkte reisemålet i delstaten med 4,7 millioner overnattinger per år, fulgt av Leipzig med 3,6 millioner (2019). Velutbygde sykkelruter og egnede naturlige forhold for fjellklatring tiltrekker reisende til omlandet.

Samferdsel

Sachsen har et tett trafikknett med blant annet over 500 kilometer Autobahn. Leipzig, Chemnitz og Dresden er viktige jernbaneknutepunkter. Det er betydelig skipsfart på Elben med innlandshavner i Dresden, Riesa og Targau. Delstaten har to internasjonale lufthavner i Leipzig/Halle og Dresden med henholdsvis 2,6 og 1,6 millioner passasjerer årlig (2019). Sachsen har en rekke grenseoverganger til Polen og Tsjekkia.

Historie

Sachsen har fått navn etter folkegruppa sakserne, og har en lang og rik historie. Delstaten i sin nåværende form og utstrekning har bestått siden 1990, da de tidligere DDR-kretsene Dresden, Chemnitz og Leipzig ble slått sammen til én delstat i det forente Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg