Sachsen

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sachsen, delstat (Bundesland) i Tyskland (siden oktober 1990), Sachsen grenser til Tsjekkia og delstaten Bayern i sør, til delstaten Thüringen i vest, til delstatene Sachsen-Anhalt og Brandenburg i nord og Polen i øst. Sachsen har 18 449 km2 og 4 085 000 innbyggere (2015). Det gir en befolkningstetthet på 221 innbyggere per km2. Hovedstaden er Dresden. Andre store byer i Sachsen er Leipzig, Zwickau og Chemnitz.

Faktaboks

Uttale
-ks-

Natur

Sachsen ligger i overgangen mellom slettelandet, dannet under istiden, i nord, og Mittelgebirge i sør, og blir gjennomskåret av Elben fra sørøst mot nordvest. Vest for Elben strekker Leipzigsenkningen seg langt mot sør. I sør stiger landskapet opp mot Elstergebirge i sørøst. Erzgebirgemed Fichtelberg (1214 moh.) som høyeste punkt og Elbsandsteingebirge med nasjonalparken Sächsische Schweiz på begge sider av Elben. Elben skjærer seg dypt ned i fjellet i sørøst og helt øst mot Lausitzer Gebirge. Ved foten av fjellene ligger Mittelsächsisches Hügelland med flere senkninger som har fått navn etter de byer som ligger der: Zwickau, Zschopau, Freiberg og Chemnitz. Den østlige delen av Sachsen langs øvre Spree danner Oberlausitz.

Befolkning

Sachsen hører til de tettere befolkede delstater. Ved siden av den tyske befolkningen lever som nasjonal minoritet sorbere (oversorbere) i Oberlausitz omkring byene Hoyerswerda, Bauzen, Kamenz, Niesky og Weisswasser. Befolkningen er i hovedsak protestantisk.

Næringsliv

Økonomien til Sachsen er rangert som nummer åtte av de tyske delstatene og produserer 3,8 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2016). Det utgjør ca. 118 milliarder euro.

Sachsen er en delstat med betydelig industri. Bergverkene, som oppstod allerede i middelalderen i Erzgebirge, kullforekomstene og den gunstige geografiske beliggenheten midt i Europa hadde stor betydning for utviklingen av håndverks- og industriaktivitetene, som ble understøttet av et omfattende landbruk. Omstillingen fra sentraløkonomi til sosial markedsøkonomi etter 1989 førte til krise for mange industribedrifter, og til dels for hele industrier (tekstil-, kjemi-, bil-og gruveindustri) og landbruksbedrifter. Utvinningen av brunkull rundt Borna, Hoyerswerda og mellom Görlitz og Zittau og elektroenergi-, brunkullbaserte og kullkjemiproduksjonen samt uranutvinningen hadde skapt enorme miljøproblemer. I dag befinner omtrent en tredjedel av næringslivspotensialet i de fem nye delstatene i øst seg i Sachsen. Sentrene for næringslivet er strekningen Pirna–Meissen langs Elben med sentrum i Dresden, Riesa og Leipzig i nordvest, industriområdet Freiberg–Chemnitz–Zwickau–Plauen ved foten av Erzgebirge og selve Erzgebirge, hvor det er leketøy-, treskurd- og klokkeindustri. Hovednæringene er maskin- og bilindustri, tekstil- og keramikkproduksjon (porselen i Meissen), glass- og kjemisk industri, trykkerier og papirindustri. Leipzig er kjent for sin årlige handels- og industrimesse. Ved foten av Mittelgebirge og nordover er intensivt landbruk en viktig næringsvei med hvete, rug, sukkerbeter, frukt og grønnsaker samt fôrvekster av forskjellige slag som viktigste avlinger.

Samferdsel

Sachsen har et tett trafikknett med jernbaneknutepunktene Leipzig, Chemnitz og Dresden, skipsfart på Elben med innlandshavner i Dresen, Riesa og Targau og de internasjonale lufthavnene ved Leipzig (Leipzig–Halle) og Dresden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg