Faktaboks

Indus
Uttale
ˈindus
Etymologi
sanskrit Sindhu, ‘elv’
Indus
Indus i Kharmang, Pakistan.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Indus er en elv i Asia, hovedsakelig i Pakistan med utspring i Himalaya, i fjellene Gangdisê Shan (Kailas) i Vest-Tibet. Den er 3180 km lang, med et nedbørfelt på om lag 1,1 millioner kvadratkilometer.

Indus renner først mot nordvest i en lengdedal nord for Himalayas hovedkam. I Kashmir bøyer den mot sørvest, bryter gjennom Himalayas hovedkjede i en trang, nesten 3000 meter dyp dal vest for Nanga Parbat, deretter gjennom Salt Range og kommer ut på Punjabsletta. Fra vest får den tilløpet Kabul fra Afghanistan, fra øst Panjnad, som dannes av de fem elvene Jhelum, Chenab, Ravi, Beas og Sutlej. Indus munner ut i Arabiske hav i et stort delta som begynner nedenfor Hyderabad. I det flate ørkenlandet Sindh har elven stadig flyttet sitt løp mot vest.

Indus har store svingninger i vannføringen, med maksimum om sommeren på grunn av monsunregnet. Elven fører enorme slammengder, elveleiet heves stadig, og breddene må forsterkes.

Indus har liten betydning for samferdselen, men desto mer for irrigasjonen. Det er bygd mange kanaler i elvens nedre deler til kunstig vanning av de omliggende jordbruksområdene. Ved Sukkur og Kotri finnes dammer for kunstvanning og ved Tarbela en stor dam (143 meter høy) for kraftproduksjon og kunstvanning. I 1960 ble India og Pakistan enige om hvordan vannet i Indus og dens bielver skal fordeles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg