Faktaboks

Kristiania Brødfabrik
Offisielt navn
Kristiania Brødfabrik AS
Forretningsadresse

Pilestredet 75c, Oslo

Stiftet
1919
Nedlagt
1992
Kristiania Brødfabrikk A/S i Pilestredet 75 mot Norabakken og Fagerborg kirke.

Kristiania Brødfabrik var en fabrikk for industriell brødbaking i Pilestredet i Oslo.

Fabrikken ble grunnlagt i 1919 for å drive brødbaking «fabrikkmessig, under full teknisk kontroll og bygd på vitenskapelige prinsipper». Kapasiteten var på 25000 brød per skift (8t). Produksjonen startet 7. August 1920. Fabrikken hadde 6000 kvm til disposisjon i Rosenborg-komplekset.

Kristiania Brødfabrikk ble etter hvert overtatt av sin primærleverandør av råvarer, Bjølsen Valsemølle, og inngikk som et datterselskap i denne. I 1982 ble anlegget totalskadd i brann, men bygd opp igjen med nytt produksjonsutstyr og utvidet kapasitet. På det meste ble det produsert 70 000 brød i døgnet, med hovedvekt på loff og kneippbrød.

Kapasiteten i brødfabrikkene steg generelt på 1980-tallet, og det ble overproduksjon av brød. Samtidig gikk dagligvarene inn i stadig færre og større kjeder som gjorde produsentene sårbare. Brødfabrikken tapte 25 prosent av omsetningen på en enkelt kontrakt i 1991, og fabrikken gikk med stort underskudd. Til tross for halvering av bemanningen besluttet styret å legge ned fabrikken. I januar 1992 ble de siste brødene produsert, og de siste 30 ansatte i Norabakken ble sagt opp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg