Rekonstruksjon fra Pergamonmuseet i Berlin.

Vokterløve fra porten i arameisk borg i det syd-østlige Tyrkia (900–700-tallet fvt.)

Rekonstruksjon fra Pergamonmuseet i Berlin.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Hermologion: Heirmos 705-709. Fra Kathrina-klosteret på Sinai-fjellet
Bok fra 1000-tallet skrevet på arameisk med det syriske alfabetet.
Hermologion: Heirmos 705-709. Fra Kathrina-klosteret på Sinai-fjellet
Av /Schøyen-samlingen MS 577.

Arameere var et halvnomadisk stammefolk som kom fra et område i dagens Syria mot slutten av 2. årtusen fvt. Etter hvert spredte de seg østover til Mesopotamia og sydover mot dagens Jordan. Arameerne opprettet aldri noen egen større organisert stat. De utviklet heller ingen spesiell byggestil eller kunst, men antok kulturelle trekk fra de områdene de slo seg ned i.

Faktaboks

Uttale
ˈaram
Etymologi

person fra Aram i oldtidens Midtøsten

Men arameerne etterlot seg et tale- og skriftspråk, arameisk, som etter hvert ble datidens internasjonale lingua franca – det språket som ble brukt når ulike stater skulle kommunisere med hverandre. Under Tiglat Pileser 3 (regjerte cirka 744–727 fvt.) ble arameisk hovedspråket i Det nyassyriske riket. I tiden rundt vår tidsregnings begynnelse var arameisk talespråk i store deler av Midtøsten, også i Judea. Forskjellige variasjoner av arameisk brukes fremdeles av flere folkegrupper i Midtøsten og i flere land i Vesten.

Historie

Arameerne er kjent fra assyriske, bibelske og arameiske kilder. De første pålitelige skriftlige spor etter arameerne finnes i Tiglat Pileser 1s (regjerte cirka 1116–1076 fvt.) annaler. Arameiske stammer hadde da vandret helt østover til Assyria, og etter hvert fikk de fotfeste i store deler av Mesopotamia. Under Tiglat Pileser 1s sønn var en arameer kommet på tronen i Babylon. Babylon ble også flere ganger plyndret av arameiske stammer.

Etter hvert opprettet arameerne flere mindre småstater i det område som omfatter dagens Syria. Deres viktigste bystat var Damaskus. I nord ble også flere tidligere hettitiske småstater etter hvert arameiske. Etter fremveksten av det nyassyriske riket (934–609 fvt.) ble alle de arameiske småstatene lagt under det nyassyriske rikets overherredømme. Arameere utgjorde etter hvert en stor del av Assyrias befolkning, noe som blant annet skyldtes Assyrias praksis med å forflytte erobrete folkegrupper.

Etter at det nyassyriske riket gikk under, ble de arameiske områdene i Syria styrt fra Babylon, før de i 539 fvt. ble erobret av den persiske kong Kyros, og rundt to hundre år senere av Aleksander den store. Arameerne beholdt likevel sin egen etnisitet under stadig nye herskere. I det området som omfattes av dagens Syria var arameerne lenge i majoritet.

Oldtidsbyen Palmyra ble grunnlagt av arameisktalende beduiner i 1. århundre fvt. og ble etter hvert en storby. Det arameiske språket ble også brukt etter at byen i 1. århundre evt. ble innlemmet i Romerriket.

Religion

Arameerne overtok de religiøse forestillingene som var utbredt i Syria og i de områdene de slo seg ned. I selve Syria var vær- og stormguden Hadad ansett som den høyeste guden, sammen med gudinner som Astarte og Kubaba. I den hellenistiske perioden var de syriske byene Baalbek og Hieropolis sentre for dyrking av Atargatis, som var en sammensmelting av de vestsemittiske gudinnene Astarte, Ashera og Anat og flere greske gudinner.

Arameerne og israelittene

Ifølge de bibelske tradisjonene (1. Mosebok kapittel 10, vers 22–23) stammet arameerne fra Sem, en av Noas sønner. Også Abraham skal ha vært av arameisk ætt (1. Mosebok kapittel 25, vers 20). En israelittisk tradisjon knyttet derfor sin opprinnelse til landet Aram og til arameerne (5. Mosebok kapittel 26, vers 5), men ingen sikre ikke-bibelske kilder nevner arameere så tidlig som det som av mange bibelforskere betegner som patriarktiden (1800–1700 fvt.). Rundt årtusenskiftet lå arameerne imidlertid stadig i krig med det fremvoksende gamle Israel.

Ifølge bibeltekstene skal kong David ha beseiret arameerne i Damaskus og pålagt innbyggerne skatt (2. Samuelsbok kapittel 8, vers 6). Beretningene om israelittenes og kong Davids mange erobringer anses av de fleste forskere ikke lenger som historiske i ordets moderne betydning. Men fortellingene viser at da Den hebraiske bibel ble nedskrevet, var arameerne en kjent folkegruppe i Midtøsten.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg