Aswan

Guvernementets flagg, ved siden av å inneholde ordet "Aswan" med arabiske bokstaver, viser det en stilisert elv og figurer som symboliserer industri, som tannhjul og kraftverk.

Falukkaer, tradisjonelle seilbåter i Egypt, seiler på Nilen ved Aswan, som er en populær destinasjon for turister i Egypt.

Artikkelstart

Aswan er Egypts sørligste by, som ligger ved østbredden av Nilen, 880 kilometer sør for Kairo. Aswan er hovedstaden i guvernementet med samme navn, og har 1 568 000 innbyggere (2020). Aswan er en handelsby og administrativt senter, og fungerer som endepunkt for jernbanen fra Kairo.

Aswan er en populær destinasjon for turister i vintersesongen, og har en rekke hoteller. Byen huser en rekke industrier som stålverk, aluminiums- og kjemisk industri, og sør for byen ligger store vannkraftverk. Øya Elephantine har ruiner av det gamle Yebu som dannet sørgrensen for Egypt i faraoisk tid. På Elephantine ligger blant annet Aswan Museum, som åpnet i 1912 og som huser en samling gjenstander fra oldtidens Egypt.

Like sør for byen ligger Aswandemningene.

Historie

Dagens Aswan ligger på samme sted som oldtidsbyen Syene. I det gamle Egypt var Aswan sted for store steinbrudd som forsynte riket med granitt til byggingen av bygninger og monumenter, som de store pyramidene. I tillegg til industrien var Aswan en knutepunkt for mange reisende grunnet sin geografiske plassering syd i riket. Av samme grunn var Aswan sted for militærforlegninger, sammen med tollstasjoner for handelsreisende som kom sjøveien med Nilen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg