Aswan

Guvernementets flagg, ved siden av å inneholde ordet "Aswan" med arabiske bokstaver, viser det en stilisert elv og figurer som symboliserer industri, som tannhjul og kraftverk.

Falukkaer, tradisjonelle seilbåter i Egypt, seiler på Nilen ved Aswan, som er en populær destinasjon for turister i Egypt.

Aswan er Egypts sørligste by, som ligger ved østbredden av Nilen, 880 kilometer sør for Kairo. Aswan er hovedstaden i guvernementet med samme navn, og har rundt 260 000 innbyggere (2012). Aswan er en handelsby og administrativt senter, og fungerer som endepunkt for jernbanen fra Kairo.

Aswan er en populær destinasjon for turister i vintersesongen, og har en rekke hoteller. Byen huser en rekke industrier som stålverk, aluminiums- og kjemisk industri, og sør for byen ligger store vannkraftverk. Rett overfor byen ligger øya Elephantine, med ruiner av det gamle Yebu som dannet sørgrensen for Egypt i faraoisk tid. På Elephantine ligger blant annet Aswan Museum, som åpnet i 1912, som huser en samling gjenstander fra oldtidens Egypt.

Historie

Dagens Aswan ligger på samme sted som oldtidsbyen Syene. I det gamle Egypt var Aswan sted for store steinbrudd som forsynte riket med granitt til byggingen av bygninger og monumenter, som de store pyramidene. I tillegg til industrien var Aswan en knutepunkt for mange reisende grunnet sin geografiske plassering syd i riket. Av samme grunn var Aswan sted for militærforlegninger, sammen med tollstasjoner for handelsreisende som kom sjøveien med Nilen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg