Talespråk er den form av språket som består i muntlig tale, altså artikulerte lyder.

Faktaboks

Også kjent som

talemål

Talespråk kan stå i motsetning til tegnspråk, og da betyr det den typen menneskespråk som uttrykkes med lyder, i motsetning til den som uttrykkes med tegn.

Talespråk kan også stå i motsetning til skriftspråk, og da menes det naturlige språket som hver og en av oss snakker, og som ikke er underlagt etablerte normer. I denne betydningen kan talespråk være synonymt med dialekt.

I Norge har vi to offisielle norske skriftspråk, bokmål og nynorsk, som har sitt utspring i forskjellige talespråk. Bokmål er basert på det dansk-norske talespråket som ble brukt i Norge på 1800-tallet, mens nynorsk er basert på flere forskjellige opprinnelig norske talespråk eller dialekter som ble brukt på 1800-tallet.

Ettersom bokmål og nynorsk er skriftspråk, er det ingen som snakker disse variantene i spontan tale, men noen dialekter eller talespråk ligger nært opptil skriftspråkene. Skriftspråkene blir stadig revidert, slik at de til en viss grad holder tritt med talespråket, men ofte vil skriftspråk være noe arkaiske sammenliknet med talespråk.

Talespråk brukes også om dagligspråk (lavspråk), til forskjell fra høytidelig eller litterært språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg