Faktaboks

Bosporos

Bosporus

tyrkisk Karadeniz Boğazi

Bosporus

Bosporus og Dardanellene.

Av /Store norske leksikon ※.
Bosporos
Bosporos ved Istanbul, sett mot nord.

Bosporos er et strede mellom Balkanhalvøya og Lilleasia. Stredet forbinder Marmarahavet med Svartehavet og den europeiske delen av Tyrkia med den asiatiske. Stredet er 31,7 kilometer langt, 0,66–3,5 kilometer bredt og største dybde er 121 meter. Strømmen i stredet går overveiende fra Svartehavet til Marmarahavet i overflaten, men med understrømmer den andre veien på grunn av mindre saltinnhold i Svartehavet.

Løpet er forsynt med mange fyr og er kontrollert av tallrike fort og batterier. De maleriske breddene med bratte, høye skrenter har en nesten sammenhengende bebyggelse av byer og borger, slott og landsteder. Bosporos er blitt kalt Istanbuls hovedgate. Innenfor den sørlige inngangen danner Bosporos en vik i vestbredden, Det gylne horn. På begge sider av denne ligger Istanbul med sine forsteder. Like overfor ligger på den asiatiske siden Üsküdar (Skutari) og havnen og jernbanestasjonen Haydarpaşa. Stredet krysses av Bosporosbroene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg