Rojava er de kurdisk-dominerte delene av det nordlige Syria, som ble erklært som en selvstyrt region i november 2013, i starten av krigen i Syria. Rojava utgjør et landområde langs grensen mellom Syria og Tyrkia, og omtales også som Vest-Kurdistan. Som i Nord-Irak har kurderne etablert et selvstyre de kaller demokratisk autonomi, eller demokratisk konfederasjon. Området styres av en egen administrasjon, men er ingen statsdannelse.
Faktaboks
- også kjent som:
-
kurdisk: Rojavayê Kurdistanê
I motsetning til det kurdiske selvstyrte området i det nordlige Irak er ikke Rojava anerkjent, verken av syriske myndigheter eller internasjonalt. Da Tyrkia 9. oktober 2019 invaderte Syria med uttalt målsetting om å etablere en såkalt sikkerhetssone langs grensen på syrisk side, innebar dette samtidig et angrep på det kurdiske selvstyret i Rojava.
Opprettelsen av Rojava er en direkte følge av krigen i Syria etter 2011. Krigen har gitt kurderne større handlingsrom, og gjort det mulig å føre en både politisk og militær kamp for selvstyre. Utgangspunktet er en mangeårig kurdisk kamp for nasjonale og politiske rettigheter, som også i Syria er undertrykt av sentrale myndigheter.
I Rojava er det opprettet demokratiske strukturer som knapt finnes i arabiske stater. Det legges vekt på direkte deltakelse og likestilling, og en samfunnsutvikling bygd på mangfold, økologi og selvberging – med utgangspunkt i folkets behov.
Framveksten av den autonome kurdiske regionen er nært knyttet til krigen i Syria, og framfor alt kampen mot Den islamske stat (IS), som gjentatte ganger angrep mål i de kurdiske områdene. Det kurdiske partiet Democratic Union Party (PYD) bygde opp militære styrker – People’s Protection Units (YPG) – som har spilt en viktig rolle i den flernasjonale kampen mot IS. På samme måte som kurdiske styrker i Nord-Irak, kjent som Peshmerga, har de vært en viktig alliert i kampen mot jihadistene.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.