Et russisk-ortodoks ikon som avbilder Moses. 

Wikimedia commons. Falt i det fri (Public domain)

Moses, jødisk profet og religiøs leder, ifølge Mosebøkene grunnlegger av den israelittiske (jødiske) nasjonen i forbindelse med utvandringen (Eksodus) fra Egypt og lovgivningen på Sinai. Moses regnes som en av de mest sentrale skikkelsene i både jødedom, kristendom og islam.

Ifølge jødisk og kristen tradisjon er Moses Mosebøkenes forfatter og den som mottok tavlene med De ti bud og de mange andre lovene som skulle gjelde i det nye samfunnet. I henhold til rabbinsk tradisjon mottok Moses også en muntlig lov/lære som utfyller og forklarer Mosebøkene (se Mishna). Jødiske mystikere hevder at også kabbalas lære stammer fra Moses. Jødedommen ærer Moses som nasjonens lovgiver og frigjører og som den eneste som har sett Gud ansikt til ansikt og samtalte med Gud i klar tale. Jødisk fortellertradisjon, aggada, gjør Moses til den mest myteomspunne bibelske personen.

I islam blir Moses æret som profet, budbringer og lovgiver og som den som mottok Toraen, som i islam anses for et åpenbaringsskrift. Moses er også en av de personene Muhammad skal ha møtt under sin «Himmelreise» (Miraj).

Spørsmålet om hvorvidt Moses har vært en historisk person er i dag et aktuelt og omstridt forskningstema. De forskere som svarer bejaende, daterer i dag hans levetid til 1200-tallet fvt. og mener at utvandringen fra Egypt kan ha funnet sted rundt 1230 fvt. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. april 2015 skrev nora teslo

Hei! Jeg leste det nest siste avsnittet og så en ting :

"I islam blir Moses æret som profet, budbringer og lovgiver, og den som mottok TORAEN som anses for et åpenbaringsskrift i islam. Moses er også en av de personene Muhammed skal ha møtt under sin "Himmelreise" (Miraj)."

I islam er det koranen som er deres hellige bok ikke toraen. Og erikke den delen helt feil? kan være jeg har misforstått hele setningen. håper på svar;)

15. april 2015 svarte Terje Stordalen

Hei Nora, og takk for kommentar. Som du ser, sier artikkelteksten ikke at Islam anser den jødiske Toraen (Loven) som hellig, men som "åpenbaringsskrift". Det var flere profeter forut for Muhammed som hadde legitime (men ikke endegyldige åpenbaringer). Moses var en av dem.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.