Pave Frans og patriarken av
Pave Frans besøkte i 2015 den syrisk-ortodokse patriarken av Antiokia og hele Østen, Mor Ignatius Aphrem 2.
Pave Frans og patriarken av
AP/NTB.

Den syrisk-ortodokse kirke er en kirke med røtter i de oldkristne patriarkatene Antiokia, Konstantinopel og Jerusalem. Den syrisk-ortodokse kirke forlot storkirken etter konsilet i Khalkedon i 451, og den tilhører dermed Den orientalsk-ortodokse kirkefamilien. Kirken omtales i blant som den jakobittiske kirke, men dette er en misvisende betegnelse. Denne kirken var i flere århundrer en viktig kulturbygger i Midtøsten – blant annet ved at syriske lærde, som for eksempel Bar-Hebraeus, formidlet gresk vitenskap til den arabiske verden. Etter 1959 har patriarken hatt sete i Damaskus med tittelen Patriark av Antiokia og hele Østen. Klassisk syrisk er fortsatt liturgisk språk.

I Midtøsten var Tur Abidin (Tyrkia) et av hovedsentrene for syrisk-ortodoks kultur, men etter 1960 har det store flertall av befolkningen utvandret, de fleste til Vest-Europa.

Kirken drev tidlig aktiv misjonsvirksomhet, ikke bare i Midtøsten, men så langt øst som i Kina og India. Den syrisk-ortodokse kirke i Sør-India, The Syrian Church of Malabar, er et resultat av denne virksomheten. Den indiske kirken har nå mer enn én millioner tilhengere, men er splittet i to kirkesamfunn: En kirke som er lojal mot patriarken i Damaskus, og en som bare aksepterer den indiske patriarken katholicos. Alle medlemstall er usikre. Den syrisk-ortodokse kirke ble medlem av Kirkenes Verdensråd i 1960.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg