Mandeere er en religiøs gnostisk sekt. Mandeere er den eneste gnostiske religionen som har overlevd fra senantikken til i dag. På engelsk kalles de Mandaean.

Faktaboks

Uttale
mandˈeere
Etymologi
av arameisk manda, ‘visdom’

Tallet på tilhengere er usikkert, men ligger trolig på 60 000-70 000 i alt på verdensbasis. De fleste mandeere fantes lenge i Irak, både i Bagdad og ved elveutløpene i det sørlige Irak, samtidig som 4000 til 6000 holdt til i tilgrensende områder i Iran. Særlig etter krigene på 2000-tallet har mange emigrert fra Irak, og også i Iran blir de undertrykt. I dag er det bare få av dem igjen der de før bodde. Så mange som 10 000 har emigrert til Australia, særlig til Sydney-området. I Sverige bor det nå mer enn 8000. Noen få tusen bor i USA, blant annet omtrent 2500 i Massachusettes.

Historie

Mandeerne kom opprinnelig fra Jordandalen, trolig fra samme miljø som Johannes døperen, som de ærer som sin profet. I de første århundrer evt. slo de seg ned i det nåværende Irak. De ble stort sett tolerert av muslimske herskerne, men gikk tallmessig kraftig tilbake, blant annet som følge av en koleraepidemi i 1831. I de senere årtiene synes en ny mandeisk religiøs og kulturell selvbevissthet å gjøre seg gjeldende.

Lære

Læren bygger på en streng dualisme, og er for øvrig i store trekk i i samsvar med andre retninger innen gnostisismen. Godt og ondt, lys og mørke, ånd og materie står mot hverandre fra verdens skapelse av. De lærer at menneskets frelsesmål er å la sjelen vende tilbake til den samme himmelske «lysverden» som den engang kom fra. Der hersker Gud, som de kaller «det Store Liv». Den materielle verden seer de som skapt av en ond guddom, Ptahil.

Ritualer

En rekke ritualer står sentralt i mandeernes religiøse liv. Viktigst er dåp i rennende vann, det vil si i elver. Dåpen utføres på søndager og på spesielle festdager av prester, og skjer ved tre gangers neddykning i en elv. Den kan gjentas så ofte som man ønsker. Også ved brylluper, etter barnefødsler og like før døden praktiseres dåp. Etter døden utføres riter for å lede den dødes sjel tilbake til «lysverdenen». Riten utføres av prester, mens legfolket er med som «vitner».

Tekster

Mandeerne har en omfattende religiøs litteratur, skrevet på arameisk. De eldste delene går tilbake til 200-tallet evt. Den viktigste tekstsamlingen heter Ginza («Skatten») og anvendes i de fleste ritualene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg