Daniels bok, bok i Det gamle testamente, inndelt i 12 kapitler. Kap. 2,4–7,28 er skrevet på arameisk, resten på hebraisk, uten at det finnes noen god forklaring på tospråkligheten.

Første del, de første seks kapitler, inneholder fortellinger i 3. person. Den unge Daniel føres i eksil fra Juda til Babylon. Han får opplæring ved Nebukadnesars hoff og utmerker seg som drømmetyder; bare han kan tyde Nebukadnesars drøm. Da kongen befaler alle rikets innbyggere å tilbe et gudebilde, nekter Daniel og blir kastet i en ovn. Han overlever mirakuløst. Daniel opptrer nok en gang divinatorisk (synsk) og tyder en mystisk skrift på veggen i Nebukadnesars gjestebud. Da han nekter å tilbe kong Darios, blir han kastet i en løvehule, men overlever også denne gangen.

Fortellingene er rent litterære og som sjanger beslektet med andre bibelske «hofflegender», eller «diasporanoveller», der jødiske personer får ansettelse ved hoffet hos utenlandske konger og utsettes for farer og intriger, før det går bra til slutt.

Annen del, kapittel 7–12, er holdt i jeg-stil og representerer en helt annen sjanger. Den utgjør det eneste eksempel på en gammeltestamentlig apokalypse og inneholder fire visjoner: 1) om de fire havdyrene og menneskesønnen, 2) om væren og geitebukken, 3) om de 70 år som må gå før Jerusalem kan gjenoppbygges og 4) om en engel som viser seg for Daniel og beretter om forløpet av Israels historie fra persisk til hellenistisk tid. En regner med at Danielboken forelå i den nåværende form på 160-tallet f.Kr.

Daniels bok fortsatte å vokse i omfang i etterbibelsk tid. Da Det gamle testamente ble oversatt til gresk ca. 100 f.Kr. (Septuaginta), kom tre større tillegg med: 1) Susanna, fortellingen om hvordan den vakre og fromme Susanna nesten blir henrettet for ekteskapsbrudd som en følge av falske anklager fra to gamle menn som vil hevne seg på henne fordi hun ikke gav etter da de forsøkte å forføre henne. Daniel griper inn og avslører anklagene som falske. 2) Den brennende ovnen knyttes til Danielbokens beretning om mennene i ildovnen (kap. 3) og inneholder en rekke bønner som angivelig ble bedt i den forbindelse. 3)Bel og Ormeguden er en fortelling om Daniels oppgjør med to babylonske guder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.